Інфляція у червні різко прискорилася

Зростання інфляції в червні наштовхнулося
Зростання інфляції в червні наштовхнулося

Індекс споживчих цін зрос у червні на 2,2% до попереднього місяця

За даними Державної служби статистики, індекс споживчих цін у червні збільшився на 2,2% порівняно з попереднім місяцем. У річному вимірі інфляція становила 4,8%.

Найбільше зросли ціни на електроенергію - на 63,6%

.

За місяць ціни на електроенергію підвищилися на 63,6%, що призвело до зростання індексу на 1,1 відсоткового пункта (в.п.), тобто половину від загального зростання ІСЦ (2,2%) за місяць.

Ціни на яйця також значно зросли - на 15,5%

.

Ціни на яйця зросли на 15,5% за місяць, що призвело до зростання загального індексу на 0,15 в.п. Проте, вони залишаються дешевшими на 22% в порівнянні з минулим роком.

Згалом, ціни на продукти харчування українців майже не змінилися в порівнянні з минулим роком, але зросли на 0,1% у річному вимірі. Проте прискорення інфляції все ж увійшло і до цієї групи товарів через суттєве зростання цін у квітні-травні.

Ціни на паливо також зросли - від 22,5% до 25,5%

.

Зростання цін на паливо прискорилося у річному вимірі, з 22,5% у травні до 25,5% у червні, що суттєво вплинуло на загальний показник інфляції.

Також за місяць помітно підвищилися ціни на залізничні перевезення пасажирів - на 10%.

Наразі, інфляція залишається нижчою за очікуваними показниками. На початку червня Національний банк України прогнозував, що індекс споживчих цін у червні зросте до 5,4% у річному вимірі. Однак результати червня можуть призвести до перегляду інфляційних моделей.

Джерело: Forbes

Читайте також