Іноземний бізнес сплатив $20 млрд у бюджет РФ за рік до повномасштабного вторгнення

У 2021 році іноземний бізнес сплатив майже $20 млрд податків у бюджет Росії, що становило третину військового бюджету РФ. Про це розповіла дослідниця та професорка Державного Біотехнологічного Університету Наталія Савицька під час презентації аналітичного звіту, який називається "Вплив громадянського суспільства на поведінку компаній у зв'язку з початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну".

За її словами, на початку війни іноземні компанії були активні на ринку РФ. За 2021 рік вони сплатили близько $20 млрд податків у бюджет Росії, що становить третину військового бюджету РФ. Саме так сказала Наталія Савицька.

Дослідниця також зазначила, що з 100 найвідоміших компаній світу за версією Kantar, 78 з них активно працювали в Росії і мали великі торговельні операції, виробничі потужності та інші ресурси на російському ринку.

Серед цих компаній відомі бренди, такі як Apple (1 місце рейтингу Kantar BrandZ), Google (2 місце), McDonald's (6), PepsiCo (14), Coca-Cola (17), Samsung (44), L'Oréal (50), Toyota (66), IKEA (91), KFC (95), Airbnb (99).

Дослідження показали, що найактивнішими країнами, які здійснювали економічну діяльність на російському ринку, були США, Німеччина, Велика Британія та Франція.

Група країн-членів Європейського Союзу наполягає на послабленні пропозицій, спрямованих на боротьбу з обходом санкцій проти Росії через треті країни.

Також варто відзначити, що через введені санкції з боку Заходу, Росія втратила 76 пасажирських літаків.