Інвестори нового міжнародного фонду планують залучити $15 млрд на відновлення України

Україна планує залучити 15 мільярдів доларів інвестицій для відновлення країни

Програма для міжнародних приватних інвесторів, яка має на меті залучити 15 мільярдів доларів фінансування, запущена в Україні. За допомогою державних органів та ринків капіталу планується привернути інвестиції у розвиток країни. Про це повідомляє Букви.

Фонд розвитку України має намір отримати щонайменше 500 мільйонів доларів від країн, банків розвитку та інших грантових установ, а також 2 мільярди доларів від приватних інвесторів.

За допомогою співпраці з банком JPMorgan Chase уряд України планує консультуватися щодо залучення приватного капіталу. Метою є створення консорціуму інвесторів на ринках акціонерного та боргового капіталу для залучення не менше 15 мільярдів доларів.

Світовий банк недавно оцінив загальну вартість відновлення України внаслідок агресії Росії майже в 500 мільярдів доларів.

Новий фонд стане значною частиною тих 80 мільярдів доларів, які приватний сектор може виділити на фінансування відновних робіт.

Пріоритетними сферами для інвестування стануть сільське господарство, виробництво, інфраструктура та енергетика. Крім того, вже визначено близько 20 проєктів, які можуть бути фінансовані. Для підготовки ідей та забезпечення підтримки для інвесторів буде створено "об'єкт підготовки проєктів". За словами Філіпа Гільдебранда, його витрати будуть покриті за рахунок повернення інвестицій.

Однак, інвестори очікують припинення війни або хоча б перспективи досягнення миру, а також боротьбу з корупцією у країні.

Приватним інвесторам потрібне "припинення військових дій чи принаймні перспективи миру".

Головне завдання організаторів фонду - створити готовність до його запуску, коли буде можливість для розміщення капіталу.

Джерело: Букви