ISW: Кремль планує використати Придністров'я і Гагаузію для дестабілізації Молдови

Кремль планує використати Придністров'я і Гагаузію для гібридних операцій проти Молдови

За повідомленням Інституту вивчення війни, Кремль має намір використати Придністров'я і Гагаузію для проведення гібридних операцій, що сприятимуть дестабілізації ситуації в Молдові. Цей план передбачає проведення таких операцій перед переговорами про вступ Молдови до ЄС та президентськими виборами.

7 березня глава проросійського регіону Гагаузія, Євгенія Гуцул, зустрілася з заступником голови адміністрації президента Росії, Сергієм Кірієнком, в Росії. В той час молдовська влада анонсувала, що кримінальна справа проти Гуцул незабаром буде передана до суду.

Гуцул звернулася до Кірієнка з вимогою надати допомогу гагаузам у відкритті рахунків в російських банках "для соціальних проєктів", а також зняти російське ембарго на імпорт з Гагаузії й отримати пільгові ціни на газ від російської державної енергетичної компанії "Газпром".

За аналізом експертів, зосередження уваги Кремля на Гагаузії йде після недавнього зацікавлення Кремля до іншого проросійського регіону Молдови - Придністров'я. Це свідчить про те, що Кремль намагається використати ці два регіони для проведення гібридних операцій з метою дестабілізації та подальшої поляризації Молдови перед переговорами про вступ до ЄС та президентськими виборами у 2024 році.

Джерело: Українська правда