ISW: Сили оборони ліквідовують російські системи ППО перед прибуттям F-16

Українські ЗСУ ліквідують російські ППО
Українські ЗСУ ліквідують російські ППО

Інститут вивчення війни повідомив, що Повітряні сили ЗСУ атакують російські системи ППО на тимчасово окупованій території України та в прикордонних районах Росії, щоб забезпечити появу і розташування винищувачів F-16 цього року.

Аналітики Інституту посилаються на заяву головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, який заявив, що загалом Сили оборони знищили 20 пускових установок С-300 і 15 радіолокаційних станцій.

Також повідомляється, що 8 липня Сирський опублікував геолокаційні знімки, на яких видно, як українські війська використовують касетні боєприпаси для ураження російських систем ППО, розташованих на схід від окупованого селища Мангуш Донецької області.

Також засновник підрозділу KRAKEN Головного управління розвідки України (ГУР) Міноборони Костянтин Немічев повідомив, що українські сили знищили чотири російські системи С-300, які використовувалися російськими військами для удару по Харкову.

ISW повідомив, що Рада депутатів Краснинського сільського поселення Волгоградської області РФ повідомила про ліквідацію командира російської батареї С-300 внаслідок удару українських ЗРК на харківському напрямку.

"Командир російської С-300, найімовірніше, загинув під час українського удару по окупованому Маріуполю, оскільки час смерті командира припадає на 15 хвилин після удару по російському ЗРК С-300 під Маріуполем 12 липня. Водночас, ISW не виявив ознак українського удару по російських засобах ППО в Бєлгородській області 12 липня та не може підтвердити точне місце цієї атаки", - йдеться у звіті.

Рада депутатів Краснинського сільського поселення також повідомила, що вбитий командир батареї С-300 писав в листі про те, що за останні два тижні удари ЗСУ по російських системах протиповітряної оборони вбили двох російських командирів батарей.

Інститут вивчення війни нагадує, що українські сили систематично знищують засоби ППО Росії, щоб забезпечити застосування ЗСУ ударної авіації, зокрема винищувачів F-16.

Зазначається, що поставки F-16 в Україну розпочнуться у невеликій кількості, а забезпечення та підготовка літаків можуть обмежити їх широке використання військами в 2024 році.

Офіційні особи України також зазначали, що Повітряні сили планують використовувати F-16 та інші літаки в рамках системи протиповітряної оборони. Проте, для захисту F-16 та їх інтеграції в Збройні Сили України доведеться послабити сили та засоби ППО Росії.

Джерело: РБК-Україна

Читайте також