Італія гальмує перехід на «зелену» енергетику через відсутність великих сонячних проектів

Італія відстає від Німеччини та Іспанії у розвитку сонячної енергетики

Італія змогла встановити лише 6 ГВт сонячних електростанцій з 2016 року, що значно менше, ніж в Німеччині та Іспанії, де вже введено понад 20 ГВт нових потужностей, повідомляє Reuters.

Згідно з поставленими Брюсселлю цілями, Італія повинна скоротити викиди вуглецю на 43,7% до 2030 року. Проте, правий уряд визнає, що країна не виконує цю мету.

Для досягнення цієї мети Італії потрібно встановлювати приблизно 12 ГВт нової "зеленої" енергії щорічно до 2030 року. Збільшити кількість великих сонячних станцій є важливим, оскільки саме сонячна енергія є найбільш доступним відновлювальним джерелом в Італії.

«Ми не можемо встановлювати 12 ГВт на рік лише за допомогою невеликих електростанцій», - сказав Агостіно Ре Ребауденго, голова італійського галузевого лобі Elettricita Futura.

З 2016 року в Італії було встановлено близько 22 ГВт сонячних панелей на невеликих підприємствах, включаючи безліч дахових установок. Це більше, ніж у Франції, Іспанії та Нідерландах. Однак, стимульні програми для покращення житла, які сприяли цьому росту, вже припиняються.

Міністр енергетики Італії підкреслює, що побудувати багато великих сонячних станцій складно через малу кількість вільної території в країні.

«Є величезна спадщина, яку потрібно зберегти», - заявив він.

Представники промисловості скаржаться на повільний процес отримання дозволів на великі екологічні проекти. Тим часом, рослинам на дахах вдається вигравати завдяки спрощеним процедурам.

«Європейський Союз просить спростити процедури. Це не відбувається, і це є проблемою», - зазначив головний інвестиційний директор сонячної інвестиційної групи NextEnergy Capital.

У Італії процес отримання дозволу на велику сонячну станцію може зайняти більше 4 років, в той час як в Іспанії прагнуть реалізувати проект протягом 2 років після його запуску.

«Нам потрібно прискорити розвиток великих сонячних станцій, якщо хочемо досягти цілей до 2030 року», - відзначив генеральний директор енергетичної компанії Edison.