Китай за рік витратив 7% оборонного бюджету на військові навчання в Тихому океані — ЗМІ

Пекін витратив 7% бюджету на військові навчання
Пекін витратив 7% бюджету на військові навчання

Китай витратив 15 мільярдів доларів на військові навчання навколо Тайваню

Китай витратив близько 15 мільярдів доларів, або 7% свого оборонного бюджету, на військові навчання в західній частині Тихого океану в 2023 році, що демонструє інвестиції Пекіна у військову активність навколо Тайваню та його сусідів.

Внутрішнє дослідження збройних сил Тайваню, з яким ознайомилося агентство Reuters, пропонує рідкісний погляд на зріз оборонних витрат Китаю, оскільки Пекін посилює військову присутність на тлі зростання напруженості в регіоні.

"Це розкриває логіку розподілу їхніх ресурсів. Вони витрачають величезну кількість ресурсів, намагаючись отримати контроль над західною частиною Першого острівного ланцюга", - заявив високопоставлений тайванський чиновник про дослідження, говоривши на умовах анонімності.

Перший острівний ланцюг — це група архіпелагів, що простягається від Індонезії по дузі на північний схід до Японії, охоплюючи Південно-Китайське і Східно-Китайське моря.

Міністерство оборони Тайваню відмовилося коментувати ці цифри та вважає, що великі військові інвестиції Китаю негативно впливають на мир та стабільність у регіоні.

Дослідження має допомогти тайванським лідерам зрозуміти, як Китай розподіляє військові ресурси між регіонами: порівняння вартості навчань зі станом китайської економіки допомагає Тайбею оцінити ризики.

За підрахунками Reuters, сума в 110 мільярдів юанів (15,3 мільярда доларів США) становить близько 85% оборонного бюджету Тайваню на 2023 рік. Це також близько 7% від заявлених військових витрат Китаю на цей рік.

Як Вашингтон, так і Пекін значно збільшили кількість військових навчань в Азії на тлі зростання напруженості в останні роки. Китай, зокрема, активізував військові навчання поблизу Тайваню.

Китай вважає Тайвань своєю територією і ніколи не відмовлявся від можливості застосування сили, щоб взяти острів під свій контроль. Пекін також втягнутий у суперечки з кількома країнами щодо контролю над великими частинами Південно-Китайського та Східно-Китайського морів.

Джерело: ZN.UA

Читайте також