Китай звузив можливості Заходу виробляти мікросхеми та військову оптику - ЗМІ

Зображення китайських фабрик мікросхем та військових оптичних приладів
Зображення китайських фабрик мікросхем та військових оптичних приладів

Західні виробники мікросхем та військового обладнання занепокоєні експортним контролем Китаю над критично важливими напівпровідниковими матеріалами, такими як германій і галій. За останній рік ціни на ці мінерали в Європі майже подвоїлися через обмеження Пекіном їх поставок. Зазначені елементи необхідні для виробництва мікросхем і військового обладнання. Китай зараз виробляє більшість світових поставок галію та германію.

Експортний контроль Китаю ставить під загрозу поставки важливих матеріалів та може призвести до зриву виробництва сучасних мікропроцесорів та інших передових технологій. Китайські обмеження є відповіддю на подібні обмеження США на експорт мікросхем та обладнання для їх виробництва. Контроль над експортом галію та германію створює додатковий стрес для глобальних ланцюгів поставок та ускладнює ситуацію на ринках.

Трейдери зазначають, що кожна партія галію та германію тепер потребує схвалення з боку китайського уряду, що витягує процес поставки на 30-80 днів. Це ускладнює укладання довгострокових контрактів та призводить до невизначеності. Китай також оголосив обмеження на експорт сурми, графіту та технологій для видобутку рідкоземельних елементів.

Аналітики вбачають в такому експортному контролі Китаю спробу відповісти США та забезпечити власне постачання матеріалів для промислової модернізації країни. Замість того, щоб залежати від западних виробників, Китай намагається бути самодостатнім у виробництві передових технологій та чистої енергії.

Експортний контроль Китаю над критично важливими напівпровідниковими матеріалами б'є по ланцюгах поставок і викликає побоювання щодо скорочення західного виробництва передових мікросхем і військового оптичного обладнання.
Зазначається, що обмеження Пекіном поставок германію і галію призвели до майже дворазового зростання цін на ці мінерали в Європі за останній рік. Вказані елементи використовуються для виробництва напівпровідників і компонентів військового і комунікаційного обладнання.
Пекін запровадив минулого року обмеження, вказавши, що вони захищають "національну безпеку та інтереси" у відповідь на обмеження США на продаж сучасних мікросхем та обладнання для виробництва мікросхем.

Читайте також