Латвія передасть всі свої ЗРК Stinger Україні

Латвія передасть всі свої ЗРК Stinger Україні

Латвія передасть Україні всі наявні у себе переносні зенітно-ракетні комплекси Stinger.

Також країна продовжить втілювати програму підготовки українських військовослужбовців. Про це на засіданні Контактної групи з питань оборони України в п'ятницю, 21 квітня, оголосила міністерка оборони Латвії Інара Мурнієце, передає "Європейська правда".

"Латвія відгукнулася на прохання України про постачання систем протиповітряної оборони і вирішила передати Україні всі засоби ППО Stinger, які у нас ще є. Ми зробимо все можливе, щоб доставити їх в Україну якнайшвидше", оголосила Мурнієце.

Крім того, Латвія продовжує втілювати програму підготовки українських військовослужбовців.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Нашою метою було подвоїти кількість українських солдатів, які пройшли підготовку в Латвії цьогоріч, якщо порівняти з 2022 роком. Зараз ми бачимо, що зможемо підготувати ще більше військовослужбовців Збройних сил України на різних рівнях. Упевнена, що до кінця року Латвія підготує майже три тисячі солдатів Збройних Сил України", сказала очільниця відомства.

Водночас вона наголосила, що Рига разом із іншими союзниками працює над новою ініціативою щодо підготовки солдатів ЗСУ в Латвії.

Stinger одна з найбільш високорозвинених і ефективних систем протиповітряної оборони, які також використовуються багатьма союзниками Латвії, такими як США, Велика Британія, Німеччина, Італія, Нідерланди, Фінляндія, Норвегія і Литва.

Військова допомога Україні з боку Латвії вже досягла 1% її ВВП й перевищила 300 млн.

Пріоритетною військовою допомогою для України наразі є системи протиповітряної оборони.

Вони допоможуть убезпечитися від російських масованих ракетних атак. Про це під час брифінгу за підсумками зустрічі "Рамштайн" заявив голова Пентагону Ллойд Остін.

Глава Пентагону заявив, що протягом наступних місяців США продовжать говорити о постачаннях літаків.