МАГАТЕ від початку війни надало Україні обладнання для АЕС на рекордну суму

МАГАТЕ надало Україні обладнання на суму понад 8,5 млн євро

Згідно зі словами Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі, після початку російського вторгнення, Міжнародне агентство з атомної енергії надало Україні обладнання для електростанцій на суму понад 8,5 млн євро.

"З листопада 2023 року Агентство організувало п'ять постачань обладнання для ядерної та фізичної ядерної безпеки в Україну, в результаті чого загальна вартість поставок з початку війни сягнула понад 8,5 млн євро. Агентство, також продовжувало здійснювати свою програму медичної допомоги", - заявив він під час засідання Ради керуючих МАГАТЕ у Відні.

У той же час, МАГАТЕ обговорює питання "визначення потреб у ліквідації наслідків затоплення в Херсонській області" і також "підготувало пропозицію щодо першого етапу підтримки у сфері безпеки та захисту радіоактивних джерел в Україні".

АЕС продовжують працювати, але є загроза безпеці

Глава МАГАТЕ зазначив, що Хмельницька, Південноукраїнська та Рівненська атомні електростанції продовжують виробляти електроенергію для України. Однак, він підкреслив, що часті сигнали повітряної тривоги нагадують про небезпеку військового конфлікту для ядерної безпеки та захищеності цих об'єктів.

"За звітний період не було випадків, коли АЕС були змушені зменшувати виробництво електроенергії через війну. Однак, надсилаються постійні сигнали тривоги щодо небезпеки для ядерної безпеки та захисту цих об'єктів", - додав він.

За словами Гроссі, ротації персоналу Агентства на усіх ядерних майданчиках проводилися без затримок, план був виконаний. В цілому, МАГАТЕ здійснило 98 місій в Україні з 131 співробітником в рамках постійної присутності.

Джерело: Укрінформ