Макрон заговорив про включення французької ядерної зброї до загальноєвропейської оборони.

Президент Франції Емманюель Макрон запропонував "почати дебати" з європейської оборони та також озвучив ідею з приводу французької ядерної зброї.

Про це пишуть France 24 та RFI , передає "Хвиля"  з посиланням на "Супільні" .

За словами Макрона, ця європейська дискусія повинна включати питання протиракетної оборони, далекобійної та ядерної зброї. Щодо останнього, це стосується тих країн, які вже мають на своїй території американські ядерні боєприпаси.

"Поставимо все на стіл і подивимося, що справді захищає нас надійним чином", - заявив Макрон.

Він додав, що Франція збереже «свою специфіку, але готова робити більше вкладу на захист європейської землі».

Як зазначає RFI, зараз французьке законодавство забороняє ділитися ядерною зброєю. У своїй новій заяві Макрон фактично повторив думку, яку він сказав ще в жовтні 2022 року, що французька ядерна доктрина передбачає можливість використання ядерної зброї, коли під загрозою знаходяться життєво важливі інтереси Франції. Однак залишається незрозумілим, чи, наприклад, напад на Німеччину розглядатиметься як порушення інтересів Франції.

Водночас, нова заява президента Франції одразу викликала гнів опозиції. Франсуа-Ксав'є Беламі, голова списку партії "Республіканці" на виборах до Європарламенту, заявив, що заяви Макрона "не проєвропейські".

"Ядерне стримування, звичайно, базується на оволодінні технологією, яка є дуже цінною для французів, що є історичною інвестицією нашої країни. І позбавлення французів [ядерної зброї], очевидно, є провалом президента", — сказав він.

Лівопопулістська партія "Франція непокорена" теж розкритикувала Макрона, заявивши, що він "завдав нового удару по довірі до французького ядерного стримування". Там вважають, що "під прикриттям захисту європейської землі Макрон хоче усунути стратегічну автономію Франції".

Нагадуємо, що канцлер Німеччини Олаф Шольц підтримав заклик президента Франції Еммануеля Макрона щодо захисту Європи від РФ.