Малюк і Буданов розповіли про пріоритети в обміні військовополонених із РФ

Зустріч Малюка і Буданова щодо обміну військовополоненими
Зустріч Малюка і Буданова щодо обміну військовополоненими

Служба безпеки України активно працює над звільненням українських захисників, які перебувають у полоні. Про це повідомив Голова СБУ Василь Малюк під час спільного брифінгу з керівниками силових відомств та Уповноваженим Верховної Ради з прав людини.

За його словами, співробітники Служби безпеки України разом з іншими силами оборони активно знаходяться у пошуках російських військовослужбовців для обміну. Це завдання є пріоритетним і було поставлено Президентом Володимиром Зеленським.

Голова СБУ повідомив, що переговорна група, яка займається підготовкою обмінів, буде розширена. У неї увійдуть представники Служби безпеки, ГУР, МВС, ЗСУ, СЗР та уповноважений. Малюк висловив сподівання, що це дозволить ефективніше працювати над поверненням українських захисників додому.

Малюк зазначив, що робота проводиться не лише з військовослужбовцями, а й з цивільними громадянами, включаючи тих, кого Росія незаконно утримує з 2014 року.

Також була успішна операція спецпризначенців Центрального спеціального оперативного управління Служби безпеки України, під час якої було захоплено понад сотню російських військовослужбовців, серед яких офіцери та представники підрозділу "Ахмат".

Наразі з полоненими росіянами працюють військова контррозвідка та слідчі СБУ, які документують воєнні злочини, скоєні ними на території України. Після проведення всіх передбачених законом процедур, українська сторона зможе провести перемовини щодо їх обміну.

Керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов розповів про стратегію повернення наших людей з російського полону. "Спочатку будуть звільнятися тяжко поранені, жінки, ті, хто перебуває у полоні вже довгий час, а також воїни з підрозділу "Азовсталь", - зазначив він.

Читайте також