Навчання "Дакійська весна 2025": Франція перевірить готовність до конфлікту з Росією

Навчання
Навчання "Дакійська весна 2025": Франція перевірить готовність до конфлікту з Росією

У травні 2025 року французькі військові замірюють взяти участь у масштабних навчаннях в Румунії, які називатимуться "Дакійська весна 2025".

Ці навчання мають перевірити здатність французьких військ швидко переміщуватися на східний фланг НАТО у разі атаки на члена альянсу з боку російського президента Володимира Путіна, повідомляє Politico.

"Раніше ми гралися у війну. Тепер ми маємо реального ворога і тренуємося з людьми, з якими пішли б на справжню війну", - заявив генерал Бертран Тужуз, командувач сухопутних військ Європи. "Такі навчання, як "Дакійська весна 2025", є стратегічним сигналом", - додав він.

Французька армія планує тренуватися, щоб бути здатною за 10 днів розгорнути бойову бригаду зі складу від 3000 до 5000 військовослужбовців в Румунії. Однак, основною проблемою є швидке переміщення до Румунії. "У Європі все ще немає військового Шенгену, і нам потрібно енергійно поліпшити військову мобільність", - сказав генерал П'єр-Ерік Гійо.

Попередня розгортання військ в Румунії у 2022 році зіткнулося з бюрократією, прикордонними процедурами та пересуванням на поїздах, які не придатні для військової техніки. З того часу країни працювали над вирішенням цих проблем.

До 2027 року НАТО вимагає, щоб Франція могла розгорнути готову бойову дивізію за 30 днів, включаючи боєприпаси та припаси. Така дивізія налічуватиме від 10 000 до 25 000 військовослужбовців.

Читайте також