«Метінвест» відмовився від податкових пільг

Група "Метінвест" залишається одними з найбільших платників податків в Україні, незважаючи на низьку завантаженість своїх підприємств. Компанія відмовилася від податкових пільг, оскільки Україні необхідні кошти для військових потреб. Зростання рентних платежів і податкових надходжень залежить від повноцінної роботи морських коридорів, повідомила фінансова директорка фірми Юлія Данкова.

Під час війни "Метінвест" втратив контроль над двома комбінатами в Маріуполі і зупинив виробництво в Авдіївці. Наразі металургійні підприємства компанії працюють на 65-75% своєї потужності, а гірничо-збагачувальні комбінати - на 35-40%. Ці складнощі вимагають внесення змін в бізнес-план, аби вижити, зазначила Данкова.

Зниження завантаження криворізьких гірничо-збагачувальних комбінатів пов'язане з неможливістю експортувати залізорудну сировину морем. Зараз сировина вивозиться через західні кордони до споживачів в Європі, але обсяги експорту значно нижчі, ніж до війни.

Одночасно з цим, вартість логістики зросла в 4-6 разів, оскільки відстань до портів ЄС втричі більша за відстань до чорноморських портів України. Це також знизило динаміку рентних платежів. Наприклад, якщо у 2022 році "Метінвест" заплатив 3,2 млрд грн за користування надрами, то за 9 місяців 2023 року - 1,5 млрд грн, зазначила Данкова.

Не зважаючи на ці складнощі, компанія відмовилася від податкових пільг, на які мала право, і повністю сплачує податки. За 9 місяців 2023 року "Метінвест" сплатив понад 2 млрд грн податків до бюджету шести міст присутності. Наприклад, Кривий Ріг отримав 750 млн грн, Запоріжжя - 640 млн грн, Кам'янське - 524 млн грн, Покровськ - 242 млн грн, Авдіївка - 9 млн грн.

Компанія також активно допомагає силам оборони України. "Метінвест" забезпечує фронт необхідними сталевими виробами та є одним з найбільших донорів українського війська серед приватного сектору. На підтримку держави та її громадян вже спрямовано майже 4 млрд грн, з яких 2 млрд грн - для потреб армії, зазначила Данкова.

Усього за 9 місяців 2023 року "Метінвест" сплатив до бюджетів різних рівнів в Україні майже 11 млрд грн податків і зборів. Це включає 2,8 млрд грн податку на прибуток, 2,4 млрд грн єдиного соціального внеску, 2,3 млрд грн податку з доходів фізичних осіб, 1,5 млрд грн за користування надрами та 449 млн грн екологічного податку.