Мінфін назвав суму, яку Захід дав Україні після вторгнення РФ у лютому

Мінфін назвав суму, яку Захід дав Україні після вторгнення РФ у лютому

Іноземні партнери та союзники 2022 року надали Україні $31 млрд у вигляді кредитів та грантів для підтримки бюджету.

Щомісячний дефіцит коштів був на рівні $4-5 млрд. Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю "РБК-Україна".

"Те, що нам дали 31 млрд доларів 2022 року це не манна небесна, яка чомусь впала на Україну, а ми тут щасливі втішаємося", наголосив Марченко.

Західні країни не планували давати Україні ці кредити та гранти. Уряди країн-партнерів приймали ці рішення "з коліс". Це і стало причиною того, що кошти надходили в Україну нерівномірно, зауважив міністр.

"Вони змінювали власні бюджети і знаходили рішення всередині бюджетних періодів це дорого коштує", пояснив міністр.

Він додав, що в бюджетах цих країн коштів на військову кампанію не було, бо не вони планували війну.

"Це було б дивно, якби хтось заклав кошти наперед, навіть прогнозуючи військову кампанію. Тому що старт військової кампанії це чиєсь конкретне одноособове політичне рішення", наголосив Марченко.

21 грудня держсекретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен оголосив про надання нового пакета безпекової допомоги Україні на майже $1,85 млрд, який вперше включатиме зенітні ракетні комплекси Patriot. Згодом президент країни Джо Байден підписав меморандум про виділення Україні чергового траншу.

Загалом США надали Україні приблизно $21,2 млрд з початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого.

Україна отримає всю необхідну зброю для звільнення своєї землі від окупантів. Це лише питання часу, сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Читайте також: