Міноборони створює єдину систему надання допомоги на основі стандартів країн НАТО

Міністерство оборони України стверджує, що створює ефективну систему надання допомоги на основі стандартів НАТО. Про це повідомила заступниця міністра оборони Наталія Калмикова під час обговорення реформування системи надання допомоги при бойовій травмі.

Одним з ключових питань є обсяг надання медичної допомоги та модернізація тактичної медицини. Також велика увага звернулася на підготовку, спільну роботу над протоколами за принципами доказовості та збір статистичних даних. "Ми створюємо єдину ефективну систему надання медичної допомоги пораненим на основі стандартів країн НАТО та бойового досвіду українських медиків. Тому для нас дуже важлива спільна робота і допомога тих людей, які з 2014 року створюють умови порятунку життя на передовій. Вдячна всім за участь у заході та дискусії над актуальними питаннями змін", - підкреслила Наталія Калмикова.

Водночас перший заступник міністра охорони здоров'я України Сергій Дубров зазначив, що наразі відбувається активна робота над створенням нових клінічних протоколів, на основі Joint Trauma System: "До початку осені ми плануємо підготувати 30 протоколів. Просимо всіх долучатися до обговорення".

Під час зустрічі також обговорили реформування нової системи підготовки військовослужбовців з тактичної медицини. "Сьогодні ми маємо перезавантажити систему підготовки і вийти на якісно новий рівень. Навчання має проходити за одними єдиними правилами і базуватися на кращому вітчизняному та зарубіжному досвіді", - додала керівниця Департаменту охорони здоров'я МОУ Оксана Сухорукова.