"Міст до членства" України в НАТО не передбачає гарантії безпеки - ЗМІ

Міст до членства в НАТО
Міст до членства в НАТО

"Міст до членства" України в НАТО не є запорукою безпеки з боку альянсу – Колумніст Bloomberg Opinion

Колумніст Bloomberg Opinion, Андреас Клут, наголошує, що перспектива членства України в НАТО не має гарантувати безпеку з боку альянсу. Згідно зі статтею 5, яка заявляє, що напад на одного члена Альянсу є нападом на всіх, НАТО не зможе стримувати російську ескалацію. Навпаки, вона навіть може її посилити.

Клут зазначає, що Байден неоднозначно поставився до двох різних питань. З одного боку, це питання щодо обсягу забезпечення, фінансування, тренування та підтримки України. Проста відповідь - забезпечити все, що необхідно для самозахисту українського народу. Немає потреби обговорювати типи військової техніки. Спрямуюте всю можливу допомогу.

Друге питання - це складна тема членства України в НАТО. Після 2022 року немає гарантії, що альянс розгорнеться на будь-яку країну, яка перебуває у війні. В 1955 році НАТО прийняла Західну Німеччину за такої самої невизначеності щодо її статусу і територіальної цілісності, але вони хоча б визнали демаркаційні лінії і не ведення активних бойових дій.

Колумніст вважає, що стратегія поступового включення України до НАТО призводить до продовження війни і підтверджує спотворений наратив Путіна про боротьбу Росії з імперіалістичним Заходом.

За словами Клута, "міст до членства" також ставить під загрозу існуючий альянс з 32 країн. Прийняття України, яке не відповідає суворим стандартам статті 5, що говорить про єдність та міцність Альянсу, фактично змушує Путіна випробовувати його стійкість.

Джерело: ZN.UA

Читайте також