Мобілізаційний закон: як змінилися правила вручення повісток

Зміни в порядку вручення повісток внесені законом про мобілізацію

Закон про мобілізацію №10449 передбачає вступ до сили зміни в порядку вручення та контролю повісток. Це питання буде регулюватися актами Кабінету Міністрів України, зазначає "Судово-юридична газета".

Однією з головних змін є введення іменних повісток, які міститимуть повну інформацію про адресата, включаючи ПІБ, дату народження, мету виклику та контактні дані ТЦК. За новими правилами повістки зможуть вручати представники ТЦК, поліції, а також керівники підприємств, установ та організацій, за якими працюють військовозобов'язані.

Обов'язки та відповідальність адресатів повісток

Після отримання повістки громадянин зобов'язаний з'явитися в зазначений час та місце. Він повинен мати при собі документ, що засвідчує особу, а також військовий квиток (якщо є). У разі неможливості з'явитися на виклик, потрібно причину неявки повідомити ТЦК протягом 3 днів. Зазначено кілька поважних причин, які дозволяють не відвідувати військкомат після отримання повістки, такі як стихійне лихо, хвороба, військові дії у регіоні та смерть родича. Неявка без поважних причин тягне за собою адміністративну відповідальність.

Перевірка документів і роль поліції

Закон визначає загальні правила перевірки документів громадян віком від 18 до 60 років під час мобілізації. Представники ТЦК, поліції та прикордонної служби мають право вимагати пред'явлення військово-облікового документа. Контроль щодо фіксації перевірки документів набуває чинності через 3 місяці після опублікування закону.

У разі звернення ТЦК, СБУ або розвідувальних органів, поліцейські можуть брати участь у оповіщенні громадян про мобілізацію. Вони також мають право затримувати та доставляти до ТЦК осіб, які порушують правила військового обліку та мобілізації.