На Черкащині живе нащадок Тараса Шевченка

Нащадок Тараса Шевченка вивчає родовід поета вже понад 30 років

Микола Лисенко з Черкащини є прадідом Тараса Шевченка з боку брата Йосипа. Він вивчає родовід Тараса Шевченка вже тривалий час. Лисенко живе у селі Шевченкове, де виріс поет. У своїй хаті він має вишневий садочок аналогічно до вірша Кобзаря, а також портрети поета, подаровані і обрамлені вишитим рушником.

«Коли я почав ходити у третій клас, ми ходили до музею Тараса Шевченка у нашому селі. Я не усвідомлював, що я нащадок Шевченка, тому був дитиною тоді», - розповів Микола Лисенко.

Лисенко відзначив, що йому було складно зібрати матеріали для свого дослідження, тому він просив родичів надати йому сімейні світлини та біографії. Він працював над створенням генеалогічного дерева Шевченків протягом 30 років, знаходячи інформацію в архівах і метричних книгах. Дерево містить 1310 імен, а також біографії ще 200 людей, які є нащадками поета.

«Коли я побачила його схеми, я не могла повірити, що можна створити таке», - сказала дружина Миколи, Галина Федорівна.

Зі зібраної інформації Лисенко написав дві книги "Шевченкового роду" і планує видати третю книгу. Він сподівається, що його дослідження зацікавить більше людей вивчати свій родовід.

Він також розповів, що серед нащадків Шевченків є письменники, художники та люди різних професій. Сам Микола Лисенко є інженером-механіком. Наголошується, що гілка Тараса Шевченка на дереві життя без паростків і розташована по центру, вона обрамлена жовтим кольором.

Шевченкова спадщина продовжує жити

Сьогодні згадується народження Тараса Шевченка, який став символом свободи для українського народу. Його творчість живе в розмовах, на стінописах та навіть на одностроях. Вона залишиться назавжди інформаційним надбанням нації, яка прагне вільно жити на своїй землі.

Джерело: https://www.suspilne.media/news/195121

Читайте також:

  • Шевченківська премія 2024: хто отримав державну нагороду
  • Чому фейкові цитати Тараса Шевченка - це погано?
  • Який пророчий вірш Шевченка хотіли сховати окупанти. Пригадаймо відео із Балаклії
  • Добірка віршів Шевченка, які має знати кожен українець