На початку війни Болгарія таємно допомагала Україні – ЗМІ

На початку війни Болгарія таємно допомагала Україні – ЗМІ

Уряд Болгарії навесні минулого року забезпечив до третини потреб української армії у боєприпасах.

Через внутрішні політичні розбіжності снаряди передавалися таємно, пише Die Welt.

Тодішній прем'єр-міністр Болгарії Кирило Пєтков зіткнувся із сильним опором прокремлівських політиків у питанні України та навіть звільнив свого міністра оборони через те, що той повторював російську версію війни.

Країна також стала одним із найбільших експортерів дизельного палива в Україну. За словами екс-міністра фінансів Асена Васильєва, у певний період вона покривала 40% потреб України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У яких країнах Європи нині найбільше українських біженців ‒ офіційні дані ООН

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив, що у квітні минулого року Україні загрожував дефіцит боєприпасів.

"Ми знали, що на болгарських складах є велика кількість необхідних боєприпасів, тому президент Володимир Зеленський надіслав мене за необхідними матеріалами", сказав він.

Кулеба наголосив, що йшлося не про те, щоб болгарський уряд надавав військову допомогу Україні безпосередньо, "а скоріше про те, щоб українські компанії та компанії з країн НАТО отримали можливість закуповувати необхідне болгарські постачальники".

Нещодавно схвалили Угоду між Болгарією та Україною про постачання озброєнь, техніки і боєприпасів.

Допомога повністю відповідає пріоритетам України, сказав раніше міністр оборони країни Дімітар Стоянов. Болгарія передасть Україні стрілецьку зброю та боєприпаси.

Читайте також: