НАЗК внесло до списку спонсорів війни одного з найбільших у світі виробників будматеріалів

Національне агентство із запобігання корупції повідомило, що німецька компанія Knauf, один з найбільших виробників будматеріалів у світі, включена до переліку міжнародних спонсорів війни.

За даними НАЗК, Knauf у 2022 році заплатив до бюджету Росії близько 117 млн доларів. Загалом, з 1993 року компанія вклала в економіку Росії понад 1,65 млрд євро. У країні є 10 дочірніх підприємств, 20 заводів та майже 30 ресурсних центрів, а кількість працівників становить 4 тисячі осіб.

Керівництво Knauf також має зв'язки з кремлівським режимом. Один зі співвласників компанії, Ніколаус Вільгельм Кнауф, протягом 23 років був почесним консулом Російської Федерації з повноваженнями Почесного консульства у Нюрнберзі.

Незважаючи на початок війни, Knauf заявила про намір залишитися в Росії, якщо політична та комерційна ситуація дозволить це робити.

У жовтні минулого року німецькі ЗМІ опублікували інформацію про те, що Knauf підтримує мобілізацію своїх співробітників до російської армії, співпрацюючи з владою для складання списків робітників, які потрібні на виробництві, а кого можна відправити на війну.

НАЗК також включило до списку спонсорів війни грузинського виробника вин.