НБУ ввів новий ліміт на перекази з картки на картку: сума

Ліміти переказів по картці обмежені
Ліміти переказів по картці обмежені

Національний банк України (НБУ) ввів тимчасове обмеження на грошові перекази між фізичними особами. Основна мета - запобігти незаконному використанню платіжної інфраструктури. Це обмеження набуде чинності з 1 жовтня 2024 року на протязі 6 місяців.

Про це повідомило видання "Хвиля" з посиланням на публікацію на сайті регулятора.

За новими правилами, встановлюється ліміт у розмірі 150 000 гривень на місяць для переказів "з картки на картку" (P2P, C2C). Це обмеження поширюється на вихідні перекази з будь-яких рахунків клієнта, відкритих в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб.

Слід зазначити, що НБУ передбачив декілька винятків із цього правила. Ліміт не стосуватиметься волонтерів, які підпадають під критерії, визначені постановою НБУ. Також обмеження не застосовуватиметься до осіб, чиї щомісячні доходи з підтверджених джерел перевищують встановлену суму. Крім того, ліміти не стосуватимуться переказів між власними рахунками клієнта в одному банку, переказів юридичних осіб та операцій з реквізитів IBAN.

За даними НБУ, запровадження цього ліміту не вплине на фінансову активність 98% банківських клієнтів, оскільки їхні щомісячні перекази не перевищують встановлену суму.

Основною причиною введення обмеження є боротьба проти використання рахунків "Дропів" - людей, які надають свої банківські реквізити третім особам для здійснення незаконних операцій. Аналіз НБУ показує, що через карти "Дропів" може проходити близько 200 млрд гривень щорічно.

НБУ не обмежується впровадженням лімітів. Планується підтримка законопроекту про збільшення штрафів за порушення платіжного законодавства, розробка правових норм для притягнення до відповідальності організаторів та учасників незаконних схем, створення реєстру для обміну інформацією про підозрілі рахунки між банками, а також посилення вимог до банків щодо виявлення нетипової поведінки клієнтів.

Читайте також