Нідерланди скасували борг України за зберігання «Скіфського золота»

Міністерство культури України та Музей Алларда Пірсона у Нідерландах досягли домовленості щодо повернення "Скіфського золота" з України без оплати за його зберігання протягом дев'яти років. Цю інформацію оприлюднило Мінкульт.

Засоби масової інформації раніше повідомляли про борг у розмірі приблизно 100 тис. євро, який Музей Алларда Пірсона мав сплатити за зберігання предметів.

Колекції, які повернуться, включають експонати з таких музеїв, як "Центральний музей Тавриди", "Керченський історико-культурний заповідник", "Бахчисарайський історико-культурний заповідник" і Національний заповідник "Херсонес Таврійський". З 2014 року вони були представлені на виставці "Крим - золотий острів у Чорному морі" у Нідерландах.

"Повернення артефактів історичного та культурного значення - це складний процес, що включає правові, музейні, дипломатичні та логістичні аспекти. Ми з нетерпінням чекаємо повернення колекцій, зокрема "Скіфського золота", до України", - заявив в.о. міністра Ростислав Карандєєв.

Верховний суд Нідерландів вже раніше проголосив, що музей Алларда Пірсона зобов'язаний передати кримські артефакти Києву. Зараз готується процес транспортування "Скіфського золота" до України.

У 2013 році експозиція "Скіфського золота" вирушила у гастролі по музеях Європи. Виставка "Крим - золотий острів у Чорному морі", присвячена готам, сарматам та скіфам, була відкрита 6 лютого 2014 року у музеї Алларда Пірсона. Кількість експонатів склала 584, а їх страхова вартість - 13 млн євро (11,4 млн євро - київська частина, 1,4 млн євро - кримська частина). Оскільки Крим був окупований Росією в березні 2014 року, до України повернулися лише експонати з київського музею, тоді як речі з кримських музеїв залишились у Нідерландах.

Пізніше Росія почала претендувати на Кримські скарби, хоча в договорі про виставку було зазначено, що власником експонатів є Україна. Російська окупаційна влада розпочала довготривалу судову суперечку.

Раніше повідомлялося, що Служба безпеки разом зі службами Королівства Іспанія зупинили транснаціональну злочинну групу, яка незаконно вивезла вироби "Скіфського золота" з України з метою продажу їх у ЄС.

Читайте також:

  • "Скіфське золото" розриває стереотипи про історію Криму та Росії
  • Росія погрожує після повернення "Скіфського золота" до України