Німеччина має намір примусово повертати деяких біженців додому

Офіційний Берлін розширює дію угоди про примусове повернення біженців на їхню батьківщину, втім про повернення українців наразі не йдеться. Про це повідомляє видання EUobserver.

Німеччина розширює угоди щодо повернення шукачів притулку, яким було відмовлено, до їхніх країн походження в рамках нового підходу Європи до обмеження міграції. Тепер громадяни Грузії та Марокко, яким було відмовлено в дозволі на проживання в Німеччині, поїдуть додому. Ця угода стала новим кроком у великій програмі ЄС з обмеження міграції.

Одночасно подібні угоди вибудовуються з Молдовою, Кенією, Колумбією, Узбекистаном та Киргизстаном. Також ведуться подібні переговори з Іраном.

До слова, комітет постійних представників країн ЄС (Coreper) схвалив попередню угоду між переговорниками Ради ЄС і Європарламенту від 20 грудня 2023 року, яка є пактом Євросоюзу про притулок і міграцію.

«Держави-члени підтвердили свою відданість покращенню європейської системи притулку та міграції. Ці нові правила зроблять європейську систему притулку більш ефективною та підвищать солідарність між державами-членами. Ця угода докорінно змінить те, як ми вирішуємо питання міграції та надання притулку», - сказала держсекретар з питань притулку та міграції Бельгії Ніколь де Моор, яка головує в Раді ЄС.

Пакт складається з п'яти законів, які реформують систему притулку та міграції ЄС. Це включає оновлення європейської бази даних відбитків пальців (Eurodac), посилення контролю на зовнішніх кордонах, започаткування загальної процедури притулку для всіх держав ЄС, заміну Дублінського регламенту 2013 року, встановлення рамок для вирішення кризових ситуацій у сфері притулку та міграції.

Нагадаємо, що німецький Гамбург почав видавати спеціальну картку для біженців, з якої неможливо робити закордонні перекази. Картку отримують ті, хто має статус біженця в Німеччині. Карта відрізняється від інших кредитних карт тим, що на ній немає кредитного балансу. Гроші можна витрачати лише у межах суми, що є на рахунку, та знімати готівку лише частину цієї суми - не більше 50 євро на місяць та 10 євро на кожну дитину.

Читайте також: Грошові перекази мігрантів з ЄС до інших країн досягли рекорду - Eurostat