Норвегія оголосила про надання Україні $1,8 млрд допомоги

Україна отримає підтримку від Норвегії до кінця року. Йдеться про допомогу у розмірі $1,8 млрд і продовження сприяння країні. Про це повідомив прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере на пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським в Осло.

Стверджується, що Норвегія надасть Україні фінансову та гуманітарну допомогу на загальну суму 1 млрд доларів на 2023 рік. Крім того, планується підтримка на суму близько 800 млн доларів на цей рік.

Прем'єр Норвегії оголосив, що підтримка від його країни продовжиться й у 2024 році з перших місяців. Це буде скеровано на пряму економічну допомогу критичним службам в Україні з метою уникнення затримок у поставках для українських громадян.

Крім того, Норвегія збільшує захист критичної інфраструктури, надаючи ППО та співпрацюючи з європейськими партнерами за фінансування оборонної промисловості. Метою є забезпечення виробництва більше боєприпасів для Збройних сил України.

Окремо наголошується, що Норвегія передасть Україні додаткові системи протиповітряної оборони Nasams.

Важливо зазначити, що Володимир Зеленський відвідав Норвегію для участі в саміті Україна - Північна Європа. Раніше він також здійснив робочий візит до США та провів зустріч із президентом Джо Байденом та сенаторами.