Нові "пекельні борошна": Росія активізувала свіже ІПСО – як розпізнати вкиди ботів та анонімних Telegram-каналів

У мережі почала поширюватися нова хвиля інформаційно-психологічних операцій Росії. Блогер Антон Ходза помітив, що під постами про збори волонтерів користувачі почали писати про "крадіжки влади і відмову від допомоги армії". "Наші доморощені дурачки знайшли собі нове виправдання, щоб нічого не робити: "влада купує барабани, тому я ні*уя донатити на армію не буду". Русня це побачила, і підхопила", написав блогер.

Це не перша ІПСО, яку намагається вкинути Росія. Утім ворог вчиться і виявляти його спецоперації подекуди стає складніше. Як працюють росіяни і які ознаки їх спецоперацій у матеріалі Gazeta.ua.

ЩО ТАКЕ ІПСО?

Інформаційно-психологічна операція це спроба вплинути на настрої у суспільстві. Грати на важливих темах та спеціально їх "розігрівати". Поширення таких настроїв прямо позначиться на діях представників суспільства. Такі спецоперації потрібні ворогу, щоб передусім забезпечити загарбнику оптимальні умови для взяття під контроль територій. Тобто зробити все, щоб українці не чинили опір російським окупантам.

До елементів ІПСО відносяться дезінформація, пропаганда, перебільшення інформації або применшення, диверсії в тилу, кібератаки.

Люди схильні довіряти оточуючим, особливо якщо одну й ту саму інформацію з певними висновками ширять масово

Часто певну інформацію запускають через майданчики пропаганди, щоб надалі вона поширювалася вже українцями, ставала "вірусною". Саме тому росіяни використовують "гарячі" теми, які зачіпають суспільство. Очевидною метою Росії зараз є деморалізація і паніка. Інформація почута "сарафанним радіо" найбільш небезпечна. Люди схильні довіряти оточуючим, особливо якщо одну й ту саму інформацію з певними висновками ширять масово. Часте формулювання "влада приховує правду", натомість Телеграм-канал або чат у Вайбері представляється як єдине надійне джерело інформації.

А якщо придивитися "автори" можуть синхронно вкидувати публікації. При чому з однаковими помилками у мові, географії, прізвищах. Найчастіше такі "автори" просто боти. Тобто спеціально створені канали чи профілі, які існують виключно для просування потрібних замовникам тез і тем. Часто для прикриття використовуються елементи патріотичної символіки, наприклад прапор чи герб на аватарках. При цьому боти нібито підтримують проукраїнську позицію, однак можуть, наприклад, виказувати сумніви в оприлюдненій офіційній інформації "від нас приховують реальність, ось джерела, які знають як все насправді". Джерела при цьому приховані і ніколи не розкриваються. Хоча насправді жодних джерел може не існувати.

Читачу покроково вкладають в голову думку, що він перебуває в інформаційному оточенні

Найскладніше з тим, що елементами ІПСО можуть бути реальні події. При чому самі ті, які викликають у людей сильні емоції гнів, страх, сум. Росія намагається створити враження, що володіє певними технологіями, які дозволяють їм далі працювати у нас у тилу. Так створюється враження про надзвичайну силу ворога. Читачу покроково вкладають в голову думку, що він перебуває в інформаційному оточенні.

Алгоритм дій, щоб не пійматися на операції росіян:

Не варто довіряти анонімному, а тим паче дискредитованому російському джерелу, яке негативно висловлюється щодо нашої країни або ЗСУ чи Генштабу.

Не можна довіряти анонімним Телеграм-каналам. Так, там можуть давати дійсну інформацію. Однак поруч із п'ятьма правдивими постами буде один, що працює на ворога. Саме так і діють "інформаційні помийки".

Варто поширювати тільки офіційні повідомлення. Можете довіряти публічним особам, яких знаєте і репутація яких чиста. Однак будь-яку інформацію варто обдумувати і перевіряти.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

У повідомленнях реагуйте на маніпулятивні заклики: "Про це потрібно знати усім", "Вам не кажуть". Вам обіцятимуть "розкрити всю правду" натомість дадуть замовлений меседж.

Варто читати ЗМІ, які мають хорошу репутацію, які посилаються на джерела. І треба не читати лише заголовки. Взагалі потрібно критично ставитись до спожитої інформації. Можна підписатись на фактчекерські ініціативи. Тобто ті проєкти, які перевіряють інформацію та заяви. Головне управління розвідки Міноборони часто розвінчує російські фейки.

СЕЧІ, БОРОШНА ТА ІНШІ ВИКРИТІ МАНІПУЛЯЦІЇ

Кольорові мітки. На початку повномасштабної війни у мережі стали публікувати повідомлення, що росіяни та їх поплічники розставляють "мітки". Вони мають світитися у темряві. Ці повідомлення поширювалися чатами будинків, серед друзів, у соцмережах. Так окупанти намагалися посіяти паніку серед українців.

"Вбивство" голови ГУР Кирила Буданова, головнокомандувача Валерія Залужного, президента Володимира Зеленського та всіх інших керівників державних установ.

З самого початку повномасштабної війни росіяни намагаються "вбити" важливих державних діячів. Тобто публікують новини, що президент чи головком довго не перебувають на публіці, а це значить, що їх нібито "вбили". Версії, що чи хто винен у такому вигаданому вбивстві змінюються. Не змінюється лише перманентні спроби росіян змусити українців повірити у вигадані смерті.

Зрадник Кива написав, що в інтерв'ю керівник розвідки нібито вже загиблий, але його оцифрували

Іноді ці спроби дуже божевільні. Наприклад, зрадник України, колишній нардеп Ілля Кива, який серед перших "розганяв" фейк про загибель керівника Буданова, зайнявся "реабілітацією" кремлівської ІПСО. Стверджував, що у новому інтерв'ю керівник розвідки нібито вже загиблий, але його оцифрували.

Росіяни за допомогою ІПСО намагаються зірвати мобілізацію в Україні.

Зокрема, разганяючи фейки про територіальні центри комплектування та їхніх очільників. Про це написало одразу кілька блогерів. Зокрема, військовослужбовець Кирило Сазонов.

Скандал навколо "одеського воєнкома" не залишився непоміченим на "болотах"

Корупційні скандали у територіальних центрах комплектування, факти перевищення повноважень співробітниками під час вручення повісток все це нагріває суспільну ситуацію. Ворог, який чудово знається на інформаційних операціях, обернув це на свою користь. У червні прогриміла новина про елітну нерухомість за мільйони доларів, яку в Іспанії під час повномасштабного вторгнення Росії придбала родина одеського воєнкома Євгена Борисова. Викриття сколихнуло суспільство і не залишилось непоміченим на "болотах", звернув увагу Сазонов.

"Русня швидко взяла кейс Борисова на озброєння. Час від часу натрапляю на схожі новини, але щодо інших областей і з посиланням на джерела-помийки", написав Сазонов.

Українців намагаються переконати у тому, що треба бути "моральними" щодо ворога.

Після інциденту в Єгипті, де російського туриста з'їла акула, українців почали закликати до емпатії та співчуття. Зокрема про це висловилася українська правозахисниця, нобелівська лауреатка Олександра Матвійчук. Писали про це західні аналітики. Одіозний політик Олексій Арестович взагалі назвав це "акулячим тестом" і заявив, що українці втратили моральні орієнтири.

Письменниця Оксана Забужко назвала такі заяви "ІПСО з віктимблеймінґу". Тобто спроба звинуватити жертв агресора у публічній реакції на смерть ворога. Забужко зазначила, що спроба в розпалі геноциду вмовити жертві почуття вини за чорний гумор на адресу країни-ката є класичною, підручниково чистою ІПСО.

Труднощі перекладу.

Російські боти й спецслужбовці з ІПСО намагаються перекласти свою пропаганду власноруч або через Google Translate. Тобто видати своїх ботів за українців, які незадоволені владою, армією, законами, політикою всім, що хоче ворог.

Фейковий "військовий" пише з великою кількістю помилок, що страждає від дій ворога

Один з найвідоміших фейків скріншот з телефону нібито загиблого чи взятого в полон українського солдата. "Хлопець" переписується зі своєю "мамою". Яку він підписав у себе в телефоні в кличному відмінку "Мамко". Фейковий "військовий" пише з великою кількістю помилок, що страждає від дій ворога. А "матір" відповідає: "Померти за зеленого почесно і зовсім не страшно". Google Translate саме так переклав "Зеленського" з російської на українську.

У вересні росіяни спробували запустити фейк про те, що українських дітей змушують доносити на своїх батьків. Але він з перших секунд публікації перетворився на мем. Мовляв, користуючись дитячою наївністю, в Україні шукають тих, у кого є родичі в Росії, хто розмовляє російською мовою, критикує президента Зеленського чи дивиться російське телебачення. Але ІПСО викрив заголовок "розпові вчительке" замість "розкажи вчительці".

"Немає сечі терпіти ці борошна без світла. Українці хочуть світу, а не війни"

Ще один перл російського бота з Twitter "крапка у", що мало означати тактичний ракетний комплекс "Точка-У". На початку листопада росіяни запустили щось схоже на "флешмоб", в якому вони від імені українців намагалися закликати інших максимально використовувати електроенергію. Але вони знову наштовхнулися на складнощі перекладу "нет мочи терпеть эти муки без света. Украинцы хотят мира, а не войны" переклали як "немає сечі терпіти ці борошна без світла. Українці хочуть світу, а не війни". Завірусився також переклад слова "электропитание", яке стало "електрохарчуванням".

"Росіяни беруть конкретні кейси, роздмухують їх і розносять по мережі. Це діє ідеально"

Богдан Буткевич, блогер, журналіст:

"Всі російські ІПСО вже давно базуються на реальних прикладах. У них були успішні вигадані історії з мітками та ДРГ. Всі з розуму сходили. А потім півроку був провал. Тому що українці були згуртовані, а влада не робила дурниць, як зараз. Під кінець минулого року стали накопичуватися цілком реальні приводи, з яких почали розганяти операції. Є постійні речі що у нас великі втрати, росіяни непереможні, тощо. А з початку цього року стали активно використовувати те, що ми їм підкидаємо. Історія з військкоматами одна з найголовніших. Поведінка працівників ТЦК буває відверто жахлива, військкомати працюють погано. Всі знають таксу, скільки коштує відкупитися від армії. Ці історії дуже легко підхопити. Росіяни беруть конкретні кейси, роздмухують їх і розносять по мережі. Це діє ідеально, тому що це реальність.

Історія, яку постійно намагаються крутити, що "синки депутатів" не воюють

Ще одна успішна ІПСО росіян конфлікт між Зеленським та Залужним. Ми бачили, як Офіс президента ревнує увагу суспільства до Залужного. Як головкома прибирали з інформаційного простору. Мерзотна історія, коли президент у зверненнях каже: "Заслухали командувачів Сирського, Тарнавського, Залужного". Видно, що це дріб'язковість, коли на перше місце висувають людину, яку вважають фаворитом. Росія це бачить і тут же починає розкручувати. Ще одна історія, яку постійно намагаються крутити, що "синки депутатів" не воюють. Ще популярна тема що західна зброя погано воює.

У нас країна хвора на Телеграм. І саме влада Зеленського вводила моду на анонімні канали у цій соцмережі. Ця історія пішла з Росії, а звідти до нас. Великі Телеграм-канали у більшості підконтрольні Офісу президента. Це по-суті велика мережа. Вони одразу публікують інформаційні сітки Офіса. Всі ці канали розкрутилися на паніці і страху. Вони хайпували на ракетах і дронах. Якщо людина підписана на купу помийок, то рано чи пізно "схаває" якийсь вкид. А влада продовжує залишати проблемні моменти, якими користуються росіяни. Не думаю, що ті речі, які рашисти вхопили, усунуть. Тому що для влади це складно. А росіяни продовжать досить дошкульно бити в ці місця.

Людям можна порадити лише відписатися від анонімних Телеграм-каналів

Влада так і не змогла вибудувати систему стратегічних комунікацій. Є лише особистий піар Зеленського та найближчої свити. Тому ІПСО росіян будуть успішними. Людям можна порадити лише відписатися від анонімних Телеграм-каналів. Читати всю інформацію можна у ЗМІ. Там вона оперативна. Так, у когось вже є наркотична залежність від щохвилинних повідомлень. Але від цього варто відмовитися, бо користі це не принесе".

Боти розхитують болючі теми для суспільства

Тарас Загородній, політолог:

"Росіяни великі майстри у пропаганді та спецопераціях. Різноманітних способах роз'єднання суспільства. У них це на дуже класному рівні стоїть. Росіяни з середини минулого року побачили, що матеріали російською мовою не працюють. І вже зараз видно якісну роботу ботів. Бачу це по своїм коментарям. Якщо раніше це був Гугл перекладач, коли ми всі сміялися, то зараз це досить професійно. При чому, боти розхитують болючі теми для суспільства. Те, що Захід воює руками українців, що нас кинули, про проблеми з військкоматами, тарифами, корупцією. Дуже якісна українська мова. Педалюють ті теми, які влада дає підстави висвітлювати.

Держава має покращувати якість інституцій. Тому що росіяни за це чіпляються. І вона реагує. Але, на жаль, недостатньо якісно. Кабмін досі працює так, ніби нічого не відбувається. Нам же треба наголошувати на тому, щоб нарощувати наш оборонно-промисловий комплекс. Власна зброя це передумова швидшої перемоги. Економіка має стати військовою. Росіяни системно працюють і виробляють зброю. У нас мають бути кращі РЕБ, сили ППО, власні розробки. Навколо цього маємо сконцентруватися.

Якщо зараз почнемо воювати один з одним це все закінчиться новим Голодомором

Пріоритетом у державі має бути безпека та озброєння. Дороги та озеленення можуть почекати. Нація повинна сфокусуватися на спротиві та мілітаризації. Проблеми є і нікуди не поділися, але якщо зараз почнемо воювати один з одним це все закінчиться новим Голодомором. І росіяни не стануть загравати з нами. Йде питання про знищення".