NYT: Росія отримала нові партії балістичних ракет малої дальності Hwasong-11

Росія отримала нові ракети малої дальності
Росія отримала нові ракети малої дальності

За повідомленням The New York Times, Північна Корея продовжує постачати Росії вдосконалені балістичні ракети малої дальності, незважаючи на санкції, спрямовані на запобігання розробці таких озброєнь Пхеньяном та їх імпорту Москвою.

Згідно зі звітом дослідницької групи Conflict Armament Research, незалежної організації з Великобританії, яка ідентифікує та відстежує зброю та боєприпаси, що використовуються у війнах по всьому світу, залишки чотирьох таких ракет, які називаються Hwasong-11, були досліджені в Києві.

Команда дослідників розшифрувала виробничі маркування на кількох деталях від кожної ракети, зібраних українською владою. Ракета Hwasong-11, використана під час атаки на Київ 18 серпня, мала маркування, які вказують на її виготовлення цього року. Внутрішні частини трьох інших ракет, використаних під час атак у липні та серпні, не мали маркувань, які б вказували на дату їх виробництва.

Ракета Hwasong-11 має дальність польоту близько 690 кілометрів і може бути оснащена ядерними або звичайними боєголовками, згідно з доповіддю армії США. Візуально вона схожа на російську балістичну ракету малої дальності "Іскандер" і могла бути виготовлена за допомогою іноземних фахівців, за даними Центру стратегічних і міжнародних досліджень, аналітичного центру у Вашингтоні.

Дам'єн Сплітерс, який очолює операції Conflict Armament Research в Україні, зазначив: "Визначення року виробництва, яке ми змогли зробити в польових умовах, розглядаючи ці залишки, показує дуже короткий проміжок часу між виробництвом, передачею та використанням. І я думаю, що це досить важливо, оскільки ми говоримо про Північну Корею, країну, яка перебуває під санкціями майже два десятиліття".

Сплітерс також додав, що це щонайменше друга поставка, що свідчить про постійне порушення санкцій, оскільки Північна Корея продовжує виробляти ці ракети, передавати їх, а потім ці ракети використовуються в Україні.

У березні Росія використала своє право вето в Раді Безпеки ООН, щоб припинити моніторинг зусиль Північної Кореї щодо ухилення від санкцій щодо її ядерної програми. За словами Сплітерса, припинення роботи моніторів стало головною причиною того, що країна змогла продовжити будівництво та передачу боєприпасів Росії.

Зброя на кшталт російського "Іскандера" та північнокорейського Hwasong, які запускаються з мобільних пускових установок на базі вантажівок, важко піддається захисту, оскільки вона летить набагато швидше за інші вхідні загрози, як-от крилаті ракети, і може маневрувати безпосередньо перед ударом.

Сполучені Штати та їхні союзники надали Україні системи протиповітряної оборони Patriot, щоб допомогти країні відбивати російські атаки. Однак президент України Володимир Зеленський заявив, що потребує більше таких систем.

Роб Лі, старший науковий співробітник Інституту зовнішньої політики, зазначив в інтерв'ю: "Україна має обмежені можливості протиповітряної оборони для збиття балістичних ракет, таких як Hwasong, і Patriot є ключовою системою озброєння для цього. У них є лише обмежена кількість батарей і ракет Patriot, тому Україна може захистити лише кілька ключових районів, а росіяни можуть піддавати ризику як міста, так і цілі на лінії фронту".

Північна Корея не є єдиною країною, яка постачає таку зброю Росії. У вівторок держсекретар США Ентоні Блінкен звинуватив Іран у постачанні Росії балістичних ракет малої дальності для використання в Україні. У результаті, за словами Блінкена, адміністрація Байдена вводить додаткові санкції проти Тегерана.

У серпні дослідники повідомили, що російські сили запускають в Україну крилаті ракети Х-101 іноді лише через кілька тижнів або місяців після того, як ця зброя залишила завод.

За словами Сплітерса, у ракетах Hwasong, які були досліджені, використовувалися звичайні комерційно доступні електронні компоненти, виготовлені західними країнами ще минулого року, від нескладних до досить передових. Вони були схожі на компоненти, знайдені в багатьох російських озброєннях, досліджених групою через кілька місяців після вторгнення 2022 року.

Сплітерс зазначив, що це не повинно дивувати, враховуючи, що Росія також змогла створювати передову зброю, перебуваючи під міжнародними санкціями, спрямованими на уповільнення їх виробництва.

"Північна Корея не має власної напівпровідникової промисловості", - сказав він. "Тому логічно, що вони також користуються глобальним ринком для доступу до цих компонентів".

"Це означає, що ми також можемо відстежити їх і визначити організації, відповідальні за їх незаконне постачання", - додав він.

Нагадаємо, у Пентагоні сказали, як допоможуть захиститись Україні від іранських ракет Fath 360.

Читайте також