Понад тисячу учасників "Хезболли" могли постраждати від масового вибуху пейджерів у Бейруті

Вибух пейджерів у Бейруті небезпечно впливає на учасників Хезболли
Вибух пейджерів у Бейруті небезпечно впливає на учасників Хезболли

У Лівані стався незвичайний інцидент - пейджери, які приносили багато бойовиків "Хезболли", вибухнули майже одночасно, поранивши багатьох з них. Цю інформацію оприлюднило видання WSJ.

За свідченнями свідків, постраждалі пейджери були з нового партії, яку група отримала лише кілька днів тому. Представник "Хезболли" заявив, що сотні бойовиків були обладнані цими пристроями і, ймовірно, шкідлива програма викликала їх перегрівання та вибух. Він також розповів, що деякі люди відчули незвичайне нагрівання і відбудовувалися від пейджерів до того, як вони загорілися.

Наразі причина вибухів ще не встановлена. Вони сталися у кількох районах країни, де "Хезболла" має значну присутність. Військові ізраїль повідомили, що не коментуватимуть цей інцидент.

Кількість постраждалих зростала настільки швидко, що не було можливості її точно підрахувати, але, за словами представника "Хезболли", вона перевищила 1000 осіб. Лікарні по всій країні працювали над наданням допомоги пораненим. І вулиці Бейрута були заповнені дзвінками швидких.

Місцеві служби безпеки повідомили, що бездротові пристрої зв'язку вибухали в різних частинах країни з найбільшою концентрацією у південних передмістях Бейрута. Вони закликали громадян звільняти дороги, щоб полегшити транспортування поранених до лікарень.

Серед поранених були втрати пальців, головні травми та серйозні поранення тіла.

Міністр охорони здоров'я Лівану Фірас Абіад заявив, що йому потрібно більше часу, щоб точно визначити загальну кількість постраждалих, але його оцінка полягала в тому, що кількість звернень до невідкладних відділень у південному Лівані, оборонному оплоті "Хезболли", була надзвичайно високою.

"Здається, що кількість постраждалих рахується сотнями", - сказав він. "Багато хворих перебувають у невідкладних відділеннях лікарень у більшості регіонів країни, і лікарі працюють над сортуванням цих випадків".

Він також додав, що не знає причини і як це сталося, проте багато медичних працівників позбулися своїх пейджерів з опаскою другої хвилі вибуху.

Такий інцидент стався на тлі загострення ситуації вздовж кордону Лівану з Ізраїлем. "Хезболла" почала обстріливати Ізраїль ракетами незабаром після атаки ХАМАС на південь Ізраїлю 7 жовтня, які викликали війну в Секторі Гази, і відтоді щодня обидві сторони ведуть вогонь, що вже призвело до смерті сотень бойовиків "Хезболли".

Читайте також