Об'єднання фермерів ЄС закликало посилити контроль за імпортом з України

Група COPA-COGECA, яка об'єднує великі сільськогосподарські організації Євросоюзу, скритикувала план Європейської Комісії з відновлення лібералізації торгівлі з Україною, який передбачає обмеження імпорту птиці, яєць і цукру, але не зерна та меду.

За словами спілки, якщо цей текст буде затверджений без змін, "економічна стійкість секторів птахівництва, яєць, цукру, зерна та меду ЄС буде під загрозою".

Група виділила, що рішення Європейської комісії про повну лібералізацію торгівлі з Україною було ухвалене два роки тому для підтримки місцевої економіки проти російської агресії і призвело до значного імпорту української сільськогосподарської продукції. Це змусило ЄС прийняти стратегічне середньострокове бачення.

"Фермери в Румунії, Болгарії, Польщі, Угорщині та Словаччині наразі продають свою продукцію за цінами приблизно на 40% нижчими за стандартну ринкову ціну - якщо припустити, що вони взагалі можуть її продати", - повідомили в організації.

COPA-COGECA також вказує на активізацію протестів фермерів у країнах-сусідах України, таких як Франція, Бельгія, Нідерланди, Німеччина та Австрія. Фермери, виробники зерна, м'яса птиці та цукру дуже почувають тиск.

У цьому контексті COPA-COGECA вимагає зміцнення контролю над імпортом сільськогосподарської продукції з України та встановлення обмежень на імпорт українського зерна та меду. В іншому випадку, група передбачає продовження протестів та страйків фермерів у Європі, що може призвести до односторонніх заборон і зменшення підтримки України.

Джерело: РБК-Україна