Одна з країн ЄС має намір зупинити імпорт російського зрідженого газу

Уряд Фінляндії готується заборонити імпорт російського зрідженого газу

Фінляндія планує заборонити імпорт російського зрідженого газу з 2022 року без чекання на санкції від Європейського союзу. Міністр з питань клімату та навколишнього середовища Кай Мюккянен повідомив, що мета полягає в тому, щоб заборона діяла з 2025 року. Helsingin Sanomat повідомляє про це.

Мюккянен зазначив, що він сподівається, що заборона набуде чинності вже наступного року. Постанова очікується навесні, після чого уряд Фінляндії може запропонувати свою заборону щодо імпорту. Водночас, він визнав, що домовитися про нові енергетичні санкції складно. Також Фінляндія зобов'язана проконсультуватися з Єврокомісією та врахувати можливі занепокоєння сусідніх країн.

«Було б найпростіше, якби ЄС прийняв спільне рішення з цього приводу, але деякі країни-члени не готові до цього. Це факт, що таке рішення не може бути прийнято в ЄС», - зазначив міністр.

Уже Латвія та Литва заборонили імпорт російського газу національними рішеннями. Однак Фінляндія хотіла чекати на вступ реформи газового ринку в силу. Нещодавно були внесені зміни до законодавства ЄС, які роблять заборону простішою та більш юридично визначеною.

Фінляндія імпортувала незначні обсяги російського природного газу до кінця 2021 року. До травня 2022 року, коли РФ припинила трубопровідні поставки газу, вартість імпорту складала понад сто мільйонів євро на місяць.

Загальна інформація про поставки газу в Європу

Минулого року Росія поставила в Європу майже 16 млн тонн скрапленого природного газу (LNG). Поставки СПГ зросли, оскільки трубопровідні поставки газу різко зменшилися. Найбільшими покупцями російського СПГ були Іспанія, Франція, Бельгія та Нідерланди.

У Європейському Союзі була досягнута попередня політична згода щодо газового регулювання, яке дозволяє країнам-членам заборонити імпорт скрапленого газу з Росії та Білорусі. Зокрема, країни ЄС планують скоротити імпорт російського природного газу до 40-45 млрд куб. м.