Офіс генпрокурора повідомив, де найбільше розкрадали гуманітарку

З січня по жовтень 2023 року в Україні зафіксовано понад 200 кримінальних правопорушень стосовно незаконного використання гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги з метою отримання прибутку. Офіс Генерального прокурора повідомив, що 50 осіб було підозрюваних. Це відповідь на запит УНН.

Найбільше проваджень було зареєстровано у Києві - 42, Хмельницькій області - 16, Дніпропетровській області - 13, Волинській області - 12, Миколаївській області - 11 і по 10 у Київській та Сумській областях. У Чернівецькій та Харківській областях зареєстровано по дев'ять проваджень. По вісім - у Закарпатській, Львівській і Рівненській областях. Найменше проваджень було зареєстровано в Полтавській області - одне, по дві - у Кіровоградській та Черкаській областях.

Загалом було зареєстровано 208 кримінальних проваджень за статтею 201-2 ККУ (незаконне використання гуманітарної допомоги з метою отримання прибутку). До суду було направлено 24 провадження, підозрюваних у незаконному використанні гуманітарної допомоги отримали підозру 50 осіб.

За 2022 рік в Україні було зареєстровано 384 кримінальні провадження за статтею 201-2 ККУ. До суду було направлено 25 проваджень, підозру отримали 92 особи. Найбільше правопорушень було зафіксовано в Києві - 86. У Львівській області - 46, Кіровоградській області - 25, Харківській області - 21, а в Дніпропетровській та Хмельницькій областях було по 20 проваджень.

Зазначається, що воїн та позаштатний агент Національного антикорупційного бюро України Євген Шевченко повідомив, що посадові особи у Запоріжжі розкрадали значну частину гуманітарної допомоги, що надходила до міста та області, і продавали її через торгові мережі "АТБ" і "Сільпо".

Читайте також:

  • Розкрадання гуманітарки. Такий злочин не вийде "сховати під ковдру"
  • Гуманітарка - стоп? Чому волонтери б'ють на сполох