Олімпіада-2024: більшість спортсменів з РФ і Білорусі підтримують війну

Спортсмени з РФ і Білорусі підтримують війну
Спортсмени з РФ і Білорусі підтримують війну

Більшість російських і білоруських спортсменів, які беруть участь в Олімпійських іграх у Парижі, мають зв’язки з військовими або службами національної безпеки РФ або підтримують війну в Україні

За даними правозахисної організації Global Rights Compliance, більше половини російських і білоруських спортсменів, яким дозволено брати участь в Олімпійських іграх у Парижі, мають зв’язки з військовими чи службами національної безпеки РФ або підтримують війну в Україні.

Згідно з 223-сторінковим звітом Global Rights Compliance, 33 із 59 спортсменів порушили вказівки Міжнародного олімпійського комітету щодо участі в Іграх. Інформацію про це опублікували у Bloomberg.

Президент організації Уейн Джордаш повідомив, що Міжнародний олімпійський комітет отримав його лист з занепокоєнням ще у червні, але не обговорював це питання по суті. Джордаш також зазначив, що МОК проігнорував ще два листи.

За словами Джордаша, Міжнародний олімпійський комітет "фактично відмиває свою спортивну позицію", не застосовуючи належним чином свої власні правила. Він додав, що якби МОК не виступав з принципами й не пропагував їх, то позиція комітету була б менш виразною.

Звіт також зазначає, що 12 спортсменів мають зв’язки з військовими та силами безпеки через установи, такі як Центральний спортивний клуб армії або ЦСКА, які підпорядковані Міністерству оборони Росії. Крім того, було виявлено, що 13 осіб лайкають або ретвітують провоєнні або антиукраїнські пости в соціальних мережах.

Джерело: РБК-Україна

Читайте також