ООН: Іран наростив запаси урану, збагаченого майже до рівня створення ядерної зброї

Іран збільшив запаси урану
Іран збільшив запаси урану

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), яке є спеціалізованою установою ООН, заявило, що Іран збільшив свої запаси урану, збагаченого до рівня, близького до того, що потрібно для виробництва зброї.

За доповіддю МАГАТЕ, станом на 17 серпня Іран мав 164,7 кілограма урану, збагаченого до 60%. Це на 22,6 кілограма більше, ніж зазначалося у попередньому звіті. Збагачення урану до рівня 60% дозволяє швидко перетворити його на матеріал, необхідний для створення ядерної зброї.

Також було повідомлено, що Іран завершив установку восьми каскадів центрифуг IR-6 на своєму підземному заводі у Фордо і 10 з 18 запланованих каскадів центрифуг IR-2m в Натанзі.

Нагадаємо, що ці дії були осуджені Великою Британією, Німеччиною та Францією як ескалація іранської ядерної програми.

У своєму звіті МАГАТЕ також вказує на те, що Іран відмовляється давати інспекторам агентства право спостерігати за його ядерною програмою, а камери спостереження на іранських ядерних об'єктах не працюють.

Днями верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї натякнув на можливість відновлення переговорів зі Сполученими Штатами щодо ядерної програми його країни.

Нагадаємо, що раніше Іран обмежував свою ядерну програму в рамках угоди 2015 року, від якої США вийшли в 2018 році. Проте, після введення санкцій США проти Ірану, Тегеран відродив свою ядерну діяльність, що викликало занепокоєння у США, Європи та Ізраїлю.

У свою чергу, Іран заперечує наявність амбіцій щодо створення ядерної бомби.

Нагадаємо, що держсекретар США Ентоні Блінкен попередив, що Іран "протягом тижня-двох" зможе виробляти матеріал, який використовується в ядерній зброї.

Джерело: Європейська правда

Читайте також