Опальний ексглава Конституційного суду Тупицький втік і стягує з бюджету 8 млн грн

За інформацією Рахункової палати, колишній голова Конституційного суду Олександр Тупицький і колишній суддя Олександр Касмінін намагаються відстояти невиплачену суддівську винагороду на суму 13,8 млн грн. Цю інформацію повідомляє портал "Главком" з посиланням на звіт Рахункової палати щодо результатів аудиту Конституційного суду.

У свою чергу, Олександр Тупицький через суд намагається отримати 5,73 млн грн суддівської винагороди і 2,62 млн грн середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні. Олександр Касмінін також судиться за 5,5 млн грн невиплаченої суддівської винагороди.

Варто зазначити, що Рахункова палата відзначила, що законодавство не встановлює механізму нарахування та виплати винагороди суддям Конституційного суду або обмеження цих виплат під час їх відсторонення від посади.

Після ряду президентських указів, які стосувалися відсторонення Олександра Тупицького від посади судді Конституційного суду, обом колишнім суддям було призупинено виплати. Зокрема, з середини квітня 2021 року не нараховувалася суддівська винагорода. До закінчення терміну повноважень суддів Тупицького (15 травня 2022 року) і Касмініна (19 вересня 2022 року), вони також не мали доступу до робочих місць через співробітників управління держохорони.

В аудиторському звіті Рахункової палати було виявлено помилку у нарахуванні стажу судді Олександру Тупицькому. В результаті йому надбавку до посадового окладу за вислугу років нараховано зайво на суму 247,13 тис. грн.

Повідомлялося, що Верховний суд визнав спірні укази, які стосуються Тупицького та Касмініна, незаконними, оголошені президентом Володимиром Зеленським. Це стало відомо наприкінці 2023 року.

Нагадаємо, що під час початку великої війни Олександр Тупицький перебував в Австрії. Він заявив, що виїхав з України законно як "звільнений від мобілізації". Тупицький також зазначив, що у нього немає нерухомості в Відні, а лише орендована квартира.

У списку кандидатів на посаду судді Конституційного суду також знайдено двох народних депутатів, Олександра Копиленка і Павла Павліша, які незаконно претендують на цю посаду. Такі дії суперечать вимогам Конституції про політичну незалежність суддів Конституційного суду.