Палата представників США оголосила імпічмент міністру внутрішньої безпеки

Палата представників оголосила імпічмент Алехандро Майоркасу

Палата представників США оголосила імпічмент міністру внутрішньої безпеки Алехандро Майоркасу. Це вже друга спроба імпічменту, і перша була безуспішною через відсутність лідера більшості Стіва Скаліза та несподіване голосування демократа Ела Гріна. Республіканці звинувачують Майоркаса в серйозних злочинах та проступках при керуванні кордоном США. Хоча конституційні експерти вважають докази незначними.

Імпічмент стався в контексті тиску з боку республіканців, щоб залучити адміністрацію Байдена до відповідальності за питання кордону. Спікер Палати представників Майк Джонсон заявив, що Майоркаса необхідно оголосити імпічмент, оскільки він не виконував свої обов'язки.

«З першого дня свого перебування на посаді міністр Майоркас навмисно і послідовно відмовлявся виконувати федеральні імміграційні закони, розпалюючи найгіршу прикордонну катастрофу в історії Америки», – сказав Джонсон.

Джонсон також звинуватив Майоркаса в підриві громадської довіри через неправдиві заяви до Конгресу та порушення присяги. Ймовірність усунення Майоркасу низька в підконтрольному демократам Сенаті.

Підтримка України та складна ситуація Джонсона

Сенат вчора проголосував за ухвалення пакета допомоги ЗСША, Ізраїлю та Тайваню, але рішення ще залежить від Палати представників. Спікер Палати представників Майк Джонсон опинився в складній ситуації стосовно підтримки військової допомоги Україні. Він між Сенатом, який підтримує допомогу, і консерваторами Палати представників, які попереджають, що це може вплинути на його роботу.

Законопроєкт з допомогою Україні на 60 млрд доларів, який розглядає Сенат, передбачає підтримку до вересня 2025 року і може стати проблемою для Дональда Трампа у разі його переобрання.