Пенсія для ФОП в Україні: на яку суму можуть розраховувати підприємці

Підприємці в Україні отримують пенсію
Підприємці в Україні отримують пенсію

Українцям розповіли про пенсії для ФОП

"Хвиля" повідомляє, що фізичним особам-підприємцям (ФОП) розповіли, на яку пенсію вони можуть розраховувати. Питання пенсійного забезпечення є актуальним для багатьох громадян, зокрема для ФОП. Важливим є розуміння, на які виплати вони можуть розраховувати.

Якщо фізичні особи-підприємці сплачують Єдиний соціальний внесок, у них буде стаж для пенсії. Розмір виплат залежатиме від тривалості страхового стажу та доходу, з якого сплачувались пенсійні внески та ЄСВ.

Зазвичай ФОП отримують мінімальну пенсію, оскільки сплачують ЄСВ за мінімальною заробітною платою. Адвокат Юлія Степаненко пояснила, що щоб було зараховано страховий стаж за місяць, ФОП повинен сплатити мінімальний внесок ЄСВ (1760 гривень за місяць). У цьому випадку розмір пенсії також буде мінімальним - 2 361 гривень.

Якщо ФОП сплачує менше мінімального внеску, йому буде зараховано стаж лише пропорційно до суми внеску. Для формування страхового стажу важливо, щоб підприємець сплачував пенсійні внески щонайменше у мінімальному розмірі. Якщо внески були меншими за мінімум, застосовується формула для визначення кількості днів, які будуть зараховані до стажу.

Залежно від системи оподаткування, підприємці можуть самостійно обирати розмір доходу, з якого сплачуватимуть ЄСВ. Проте є обмеження - дохід не може бути меншим за одну мінімальну заробітну плату і не може перевищувати 15 мінімальних зарплат. Для підприємців на загальній системі оподаткування встановлені обмеження від однієї до 15 мінімальних зарплат на місяць.

Дохід підприємця за місяць може вплинути на розмір майбутньої пенсії. Однак на сайті Пенсійного фонду можна перевірити всі відомості про стаж та дохід, які будуть враховуватись при нарахуванні пенсії.

У вересні пенсіонерам підвищать виплати.

Читайте також