Пенсія у спадок: хто може її отримати

Зображення пенсійного посвідчення і руки
Зображення пенсійного посвідчення і руки

Спадкоємці померлого пенсіонера мають право на невиплачену пенсію та грошову допомогу на поховання. Щоб скористатися цими правами, необхідно звернутися до Пенсійного фонду України (ПФУ) упродовж шести місяців з моменту відкриття спадщини.

Відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", спадкоємці померлого пенсіонера мають право на отримання невиплачених пенсійних коштів.

Це право належить членам родини та непрацездатним сім'ям, які проживали з покійним на момент його смерті. Якщо кілька осіб мають право на пенсійні виплати, то сума розподіляється порівну між ними.

Для оформлення пенсії у спадок необхідно звернутися до сервісного центру ПФУ або подати онлайн заявку через вебпортал ПФУ. Разом із заявою потрібно надати свідоцтво про смерть пенсіонера, документи, які підтверджують родинні зв'язки, паспорт заявника, реквізити банківського рахунку та довідки, що підтверджують спільне проживання з пенсіонером.

Крім отримання невиплаченої пенсії, спадкоємці також мають право на одноразову допомогу на поховання. Розмір цієї допомоги залежить від соціальних гарантій, що діяли на момент смерті пенсіонера.

Якщо є кілька спадкоємців, які мають право на невиплачені пенсійні кошти, вони повинні подати заявку разом або окремо, і сума розподіляється рівномірно між ними. У разі спорів щодо спадщини, справа може бути вирішена через суд.

Заявку на отримання пенсії у спадок необхідно подати протягом шести місяців з моменту смерті пенсіонера. Після цього терміну спадкоємці можуть втратити право на отримання невиплачених коштів, якщо не будуть надані достатні підстави для продовження строку.

Громадяни можуть звернутися до сервісного центру ПФУ або подати онлайн заявку через вебпортал, щоб подати заяву та отримати консультацію щодо необхідних документів.

Джерело: OBOZ.UA

Читайте також