Пенсії чорнобильців: суд ухвалив доленосне рішення

Конституційний суд гарантує соціальний захист постраждалим від Чорнобильської аварії

Конституційний суд прийняв рішення про гарантії соціального захисту осіб з інвалідністю, які постраждали від Чорнобильської катастрофи.

Згідно з повідомленням Конституційного суду, багато українських громадян страждають від наслідків аварії, що сталася у 1986 році. Багато людей стали інвалідами через радіацію, що випромінювала з Чорнобильської АЕС. Для цієї категорії постраждалих соціальний захист і державні гарантії є надзвичайно важливими.

"Перший сенат Конституційного Суду України 3 квітня 2024 року на пленарному засіданні ухвалив Рішення № 4-р(І)/2024 у справі щодо конституційних скарг Водологіна Сергія Миколайовича, Некрилова Володимира Вікторовича щодо відповідності Конституції України пункту 2 розділу I до Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення," - йдеться у повідомленні.

У результаті рішення, Конституційний суд встановив мінімальні розміри пенсій для осіб з інвалідністю, що постраждали від каліцтва або хвороби внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Конституційний суд прийшов до висновку, що частина третя статті 54 Закону №796 порушує право на соціальний захист та обов'язок держави відшкодувати шкоду постраждалим. Ця частина не відповідає Конституції України. Тому вона втратить чинність через три місяці з дня припинення військового стану, встановленого Указом Президента України "Про запровадження військового стану в Україні" від 24 лютого 2022 року.

Детальніше про умови виходу на пенсію раніше 60 років читайте тут.