Пентагон відповів, чи продовжують США постачати Україні зброю за попередніми контрактами

Фінансування США для України не затверджено, але поставки зброї тривають

Конгрес США поки не затвердив додаткове фінансування для України, однак виробництво американської зброї для Сил оборони продовжується за раніше укладеними контрактами. Про це заявили у Пентагоні відповідаючи на запит «Голосу Америки».

В Міністерстві оборони США пояснили, що Україна продовжує отримувати артилерійські снаряди, ракети для Himars, засоби протиповітряної оборони (ППО) та інше військове обладнання за попередніми замовленнями.

Однак, з причин безпеки у Пентагоні не надали детальну інформацію щодо цих поставок.

Ці замовлення були здійснені в рамках програми USAI (Ініціатива сприяння безпеці України), яка передбачає замовлення обладнання виробникам. Ця програма використовується для підтримки Збройних Сил України на тривалий термін.

Наразі всі кошти для цієї програми вичерпано, і Пентагон не має можливості здійснювати нові закупівлі до їх затвердження Конгресом. Речник Пентагону Джефф Юргенсен пояснив, що це також обмежує можливість США розширювати виробництво зброї, як заплановано.

«Наприклад, без додаткового фінансування ми не можемо досягти своєї цілі виробляти 100 тисяч 155-мм снарядів на місяць. Це також обмежує здатність Міністерства оборони США виконувати заплановані довгострокові контракти на закупівлю, включаючи ракети Stinger, Javelin та ракети PAC-3 для системи Patriot», - сказав він.

Порушення цього питання урядом уникнути не змогли, тому восьмеро членів Палати представників США від Республіканської та Демократичної партій запропонували фінансування військової допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на суму $66,3 млрд. Це спроба подолати затримку у прийнятті рішення з цього питання.

Нагадаємо, Сенат США вже проголосував за остаточне ухвалення пакета допомоги для України, Ізраїлю та Тайваню. Рішення тепер очікується від Палати представників. Законопроєкт уже має 63 голоси «за», що достатньо для його схвалення.

Спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив, що законопроєкт про надання допомоги Україні, який не містить заходів щодо міграційної кризи, буде схвалений за керівництва Республіканської партії в палаті.

До речі, Палата представників США зараз у відпустці до кінця лютого, не проголосувавши за законопроєкт про надання допомоги Україні, який був уже ухвалений Сенатом.