Перерахунок "мінімалки", податки та допомога для ВПО: що зміниться в квітні для українців

Перерахунок

Від квітня 2024 року мінімальна зарплата в Україні буде складати 8000 грн, що на 900 грн більше, ніж раніше. Це означає, що вартість праці за місячну або годинну норму не може бути меншою.

Разом із підвищенням мінімальної зарплати також зростуть штрафи для недобросовісних роботодавців. Порушення трудового законодавства буде каратися штрафом у розмірі від 16 тис до 128 тис грн. Наприклад, робота без оформлення договору, затримка або неповна виплата зарплати.

Зростання мінімальної зарплати також призводить до збільшення податків:

  • ПДФО (податок на доходи фізичних осіб) - 18% від мінімальної зарплати, що становить 1440 грн;
  • військовий збір - 1,5% від МЗП, що дорівнює 120 грн;
  • ЄСВ (єдиний внесок на загальнообов'язкове державне страхування) - 22%, що з 1 квітня становитиме 1760 грн.

Мінімальна пенсія в Україні для деяких категорій пенсіонерів також зросте. З 1 квітня мінімальна пенсія для 65-річних непрацюючих пенсіонерів зі стажем 30/35 років становитиме 3200 грн (40% від мінімальної зарплати).

Пенсіонерам, які працюють, належить перерахунок пенсії з урахуванням оновленого страхового стажу. Цей перерахунок буде автоматичним, а виплати будуть індивідуальними для кожного.

З 1 березня 2024 року змінилися правила виплат ВПО, що призвело до зменшення кількості одержувачів. Однак Кабінет Міністрів переглянув допомогу переселенцям і продовжив термін подачі заяв до 30 квітня 2024 року.

Джерело: Українські Новини

Читайте також: