Поблизу Запорізької АЕС зафіксовано вибух та стрілянину – МАГАТЕ

Вибух та стрілянина біля Запорізької АЕС
Вибух та стрілянина біля Запорізької АЕС

Вибухи та стрілянина біля Запорізької АЕС

Цього тижня поблизу окупованої Запорізької атомної електростанції в Енергодарі відбулись вибухи та стрілянина. Про це повідомляє Міжнародне агентство з атомної енергії.

За інформацією, експерти почули вибух неподалік від станції, після чого розпочався вогонь зі стрілецької зброї біля об'єкта або на ньому. Представники ЗАЕС повідомили МАГАТЕ, що російські війська вживають заходи щодо захисту станції від безпілотників, але сама станція не зазнала нападу і не постраждала.

Наголошується, що МАГАТЕ запитав доступ на територію, але йому було сказано, що пошкоджень немає і територія перебуває поза контролем станції.

Запорізька АЕС у російському полоні

Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі. Вона була окупована російськими загарбниками разом з початком вторгнення. Російські війська розмістили на території станції свою техніку. За час окупації станцію відключали від енергосистем України декілька разів.

Рафаель Маріано Гроссі, генеральний директор МАГАТЕ, відвідав Запорізьку АЕС для оцінки ситуації на станції, яку окупували росіяни. Під час візиту він перевірив дотримання принципів захисту станції, стан систем енергопостачання та охолодження, а також навчання персоналу та інші аспекти.

Раніше глави МАГАТЕ та Міненерго попереджали про можливу катастрофу на ЗАЕС. МАГАТЕ також зазначив, що на станції працювало 10 тисяч осіб, але зараз є значне скорочення персоналу і планується його заміна на нових працівників. Було також вісім відключень зовнішнього енергопостачання.

Читайте також

Росія окупувала Вугледар – DeepState
сьогодні, 21:14 2 переглянули
Росія окупувала Вугледар – DeepState