Податок на нерухомість в Україні: хто, скільки і коли має заплатити у 2024 році

Експерт з соціальної політики Сергій Коробкін розповів про податок на нерухомість в Україні і пояснив його основні аспекти.

Починаючи з 2024 року, податок на нерухомість зазнав змін, які стосуються як власників великих житлових площ, так і осіб у особливих обставинах.

“Щорічно українці повинні сплачувати податок на житло, навіть якщо воно було придбано багато років тому”, - зазначив Коробкін.
Податкова база починається з квартир площею від 60 м² і будинків від 120 м², включаючи частки від 180 м². Розмір цього податку визначається місцевими органами влади і його кошти направляються до місцевого бюджету.

Розрахунок податку відбувається від мінімальної заробітної плати.

“Податкова ставка не може бути меншою за 1,5% за м²”, - зауважив експерт.
Наприклад, в 2024 році за кожен додатковий квадратний метр власники повинні будуть заплатити близько 100 гривень 50 копійок, враховуючи мінімальну зарплату минулого року.

Коробкін також пояснив, що власники особливо великих житлових площ зіткнуться з додатковим податком: "Якщо квартира перевищує 300 м², або будинок - 500 м², то до податку додасться одноразова сума 25 000 грн".

Інформація про суми податку повинна бути надіслана до 1 липня кожного року, а сплатити його треба протягом 60 днів після отримання повідомлення.

Звільнені від сплати податку власники малих житлових площ, мешканці зон бойових дій, особи, чиє житло опинилося на тимчасово окупованих територіях або пошкоджено внаслідок війни, а також багатодітні сім'ї, самотні матері та учасники АТО. Однак пенсіонерам, незалежно від віку, доведеться сплачувати цей податок.

Наразі не розглядається реформа цього податку, але експерт закликає власників нерухомості бути уважними щодо термінів та умов сплати, щоб уникнути можливих судових розглядів та примусового стягнення.

Нагадаємо, ПФУ визначив розмір середньої пенсії, яку отримують українці.