Польща, Бельгія та Туреччина найбільше наростили експорт зброї - SIPRI

Польща, Бельгія та Туреччина – найбільший експорт зброї
Польща, Бельгія та Туреччина – найбільший експорт зброї

Експорт зброї з Польщі зрос на понад 1000% - SIPRI

За даними Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI), Польща наростила експорт зброї на понад тисячу відсотків. Це стало можливим завдяки збільшенню продажів з Польщі до України, яка забезпечила 96% експорту. Найбільше втрати у продажах зброї зазнала Росія - їхні продажі зменшились на 53%. Серед інших країн з найбільшим зростанням продажів зброї вирізняються Бельгія (430%) та Туреччина (106%).

Іран посідає 25 місце у рейтингу експортерів зброї, проте 75% його експорту припадає на Росію. В той же час, Росія стала абсолютним аутсайдером по падінню обсягів продажу озброєнь - їх дослідники визначають на рівні 53%.

Туреччина показала найбільше зростання продажу зброї за останні 5 років, наростивши їх на 106%. Країна займає 11-те місце у світовому рейтингу експортерів зброї. Основними покупцями турецької зброї стали ОАЕ (15%), Катар (13%) і Пакистан (11%).

Турецький військово-промисловий комплекс став драйвером розвитку економіки

Експерти вважають, що постачання безпілотників «Байрактар» Києву та будівництво заводу в Україні допомогли турецькому військово-промисловому комплексу стати одним із головних драйверів розвитку економіки країни. Це стало можливим завдяки активній участі в світових конфліктах, де знадобилися ці безпілотники. Розміщення Туреччиною на 11-му місці у світовому рейтингу експортерів зброї свідчить про успіхи країни в цій галузі.

США стали найбільшими постачальниками зброї до України, їхній внесок склав 39%. Німеччина і Польща відповідно посіли 14% і 13% ринку. Україна займає 4-е місце серед імпортерів зброї. Її закупівлі зросли на понад 6600%. Індія, Саудівська Аравія та Катар оперують на перших трьох місцях рейтингу, а Росії у цьому списку немає взагалі.

Джерело: Еспресо

Читайте також