Постачання російського газу у країни Європи значно зросло - ЗМІ

Постачання газу з Росії до Європи
Постачання газу з Росії до Європи

Росія залишається одним із лідерів постачання газу трубопровідним транспортом

Зростання кількості продажів російського газу трубопроводами помітно навіть після обмеження впливу російських енергоносіїв на країни Європейського Союзу через вторгнення в Україну.

За даними експертів Bloomberg, постачання російського газу трубопроводами зросло на 26% у першому півріччі поточного року порівняно з попереднім.

Наразі головним постачальником газу для Європи є Норвегія, яка задовольняє близько 30% потреб. Проте деякі країни, наприклад, Австрія, Угорщина та Словаччина, мають значну залежність від енергоносіїв Газпрому для своєї енергетики та інших сфер економіки.

Європа веде переговори про продовження транспортування газу через Україну, щоб забезпечити себе необхідним енергоносієм. Угода між Газпромом та Україною про транзит газу має закінчитися у грудні 2024 року. Україна відмовляється укладати нову угоду з російським постачальником газу, проте не проти використання своєї газотранспортної системи для потреб європейських країн.

Обсяги постачання газу суттєво зменшилися після вторгнення. Раніше щорічно Росія постачала до 175 мільярдів кубічних метрів газу, включно з обсягами через TurkStream. Але з січня по червень цього року загальна кількість проданого газу становить лише 14,6 мільярдів кубометрів. Це значно менше, ніж Китай, який отримав 15,2 мільярдів кубічних метрів російського газу у першій половині року.

Джерело: ZN.UA

Читайте також