Постачання сухпайків для ЗСУ: Міноборони заявило про порушення

Проведено інспекції складів з пайками української армії

Заступник міністра оборони України Віталій Половенко провів планові інспекції складів з пайками для військових у східній та центральній частині країни. Мета інспекцій полягала в контролі якості та видачі продуктів.

За словами Половенка, до Міноборони надходило багато нарікань на якість пайок. В армії розповсюджені дві норми пайків - 10-та і 15-та. Він пояснив, що 10-та норма складається з консерв і видається на декілька діб, тоді як 15-та норма містить повністю готові страви. Зокрема, до неї входять борщі, супи, каші, кава, чай, мед, джем, сухарі, галети. Енергетична цінність одного раціону має становити не менше 3,500 кілокалорій.

Заступник міністра наголосив на необхідності мати в наявності обидві норми польових наборів, проте остання закупівля 15-ї норми відбулася наприкінці 2022 року і була вилучена через невідповідність вимогам. Він закликав організувати забезпечення пайками з урахуванням потреби у 15-й нормі.

Міноборони також пояснило, що рекрутинговий центр у Львові не скасовує процес мобілізації та не заміняє призов до армії. Набір необхідної кількості людей для захисту держави буде здійснений незалежно від рекрутингу.