Поставки Україні бойових літаків – Кулеба розповів про ситуацію

Поставки Україні бойових літаків – Кулеба розповів про ситуацію

Україна зараз працює над розблокуванням рішення про надання Україні першої ескадрильї іноземних бойових літаків.

Базовою моделлю для України зараз є американський F-16, сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі телемарафону, передає Gazeta.ua.

"Не принципово, чи це буде американський F-16, шведський Grippen, французький Mirage чи Rafale, або ж Eurofighter. Принципово відкрити позицію, зняти табу та отримати першу ескадрилью літаків. Потім вже будемо визначатися, враховуючи доступність на ринку та обслуговування, на яку саме модель робити основну ставку", зазначив він.

Міністр не має сумнівів, що Україна відкриє опцію постачання бойових літаків.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"І тут Міністерство закордонних справ, Міністерство оборони, Офіс президента, особисто президент Володимир Зеленський вся команда працює над тим, щоб відкрити ці останні зачинені двері", наголосив він.

Єдиним бар'єром у наданні Україні бойових літаків є психологічний. Таке було й у ситуації з поставками РСЗВ HIMARS, ЗРК Patriot і західних танків.

"Україна вже зібрала такий собі танковий зоопарк. Маємо рішення про надання Leopard, Challenger, Abrams і ми працюємо над отриманням французьких танків Leclerc. Тут головне відкрити позицію", підкреслив Кулеба.

Жодні побоювання партнерів щодо надання Україні озброєння не виправдалися. Міністр додав, що те саме буде й з літаками.

В Україні вичерпуються запаси деталей і ракет до радянських бойових літаків, які використовує українська армія.

Збройні сили України критично потребують західних бойових літаків, щоб бути більш ефективними в боротьбі проти російських окупантів. Про це сказав український пілот на позивний "Джус".

На Даунінг-стріт відхилили заклики колишнього прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона щодо постачань Україні винищувачів.

Читайте також: