Reuters пояснило, як Україні вдалося несподіване вторгнення до Курської області

Солдати на передовій біля Курської області
Солдати на передовій біля Курської області

ЗСУ захопили Курську область

6 серпня Збройні Сили України здійснили вторгнення в Курську область, ставши першими, хто вторгнувся на територію Росії після Другої світової війни. Розпочавши операцію, українські війська вразили російське керівництво.

17 серпня 2024 року інформаційне агентство Reuters опублікувало детальний аналіз цих подій.

За даними Reuters, ввечері перед атакою російське Міністерство оборони нагородило понад 2500 військовослужбовців за героїзм при захопленні міста на сході України. Вранці 6 серпня, коли українські війська переступили кордон, міністерство опублікувало відео візиту головнокомандувача російських збройних сил Валерія Герасимова на фронт в Україні. Відео не виказувало жодних ознак занепокоєння чи відомостей про протікання подій в Курській області.

«Паніка почала поширюватись серед місцевого населення дуже швидко, незважаючи на те, що влада намагалась запевнити, що ситуація під контролем», - заявив Олексій Смирнов, виконувач обов'язків губернатора Курської області. Він також координував дії силових відомств та інформував населення через Telegram, але його повідомлення часто були неточними або швидко спростовувалися подальшими подіями.

Військові експерти вказують на повну невдачу російської розвідки. Французький аналітик Йоганн Мішель вважає, що росіяни не могли очікувати такого масштабного наступу з боку України, особливо з урахуванням прогресу на сході України, де українські сили відступали.

«Незважаючи на заяви про посилення кордону з боку Росії, українські війська досить легко прорвали протитанкові перешкоди. Зміцнення в Курській області були менш потужними, ніж на окупованих територіях півдня України», - зауважують аналітики.

Президент Росії Володимир Путін і генерал Герасимов виступили з першими публічними заявами про події в Курській області лише в другій половині дня 7 серпня. Путін назвав це «черговою провокацією» з боку України, а Герасимов повідомив, що російські сили «зупинили» наступ близько 1000 українських солдатів.

Військові спеціалісти зазначають, що тщательна підготовка, планування, несподіваність та інформаційне мовчання стали вирішальними факторами на початковому етапі операції. Українські десантники розмінували територію, перетнули кордон і знищили оборонні лінії з підтримкою авіації та артилерії.

Наразі, після 10 днів вторгнення, понад 100 000 росіян були змушені залишити свої домівки, а Україна контролює понад 1000 квадратних кілометрів території в Курській області. Російські сили ще далеко від досягнення своєї мети - розгрому противника і виходу за державний кордон, про що заявляв генерал Герасимов.

Читайте також