Риба, м'ясо, молоко, алкоголь: експерт розповів, як блокада польського кордону вплинула на вартість продуктів

Риба, м'ясо, молоко, алкоголь: експерт розповів, як блокада польського кордону вплинула на вартість продуктів

Блокада польського кордону не вплинула на ціни на продукти харчування - експерт

Перший віце-президент Торгово-промислової палати України, член Української ради бізнесу Михайло Непран розповів, як блокада польського кордону вплинула на вартість продуктів харчування. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо.

За словами Непрана, блокада кордону з боку Польщі не сильно вплинула на ціни на внутрішньому ринку. Полиці українських магазинів не порожні, а дорожчають лише товари, пов'язані з імпортом - риба, морепродукти, хамон.

На превелике щастя, аграрною продукцією ми можемо себе забезпечити практично на 100%. Як кажуть працівники торгових мереж, борщовий набір Україна виробляє сама собі. У нас є все для того, щоб зварити борщ. Хліб, молоко, м'ясо, крупи - все це Україна виробляє сама", - розповів експерт.

Також він зауважив, що зростає ціна на імпортну продукцію, зокрема морепродукти з північної Європи, лосось та сьомга, брендовий алкоголь. Це пов'язано з об'їздом через Румунію та Молдову, через що вироби подорожчали на 8-10%.

"Йдеться про продукти харчування, які завозилися через Польщу. Тому, звісно, українсько-польський кордон для нас важливий. Це стосується насамперед товарів із Західної Європи. Через Румунію переважно йдуть товари з Туреччини, Болгарії, Греції", - пояснив Непран.

Крім того, у кондитерів були проблеми з поставками какао-бобів, що впливає на роботу цього сектору.

"З іншого боку, я минулого тижня дізнався, що наші виробники шоколаду посіли третє місце в Європі з експорту. Причому після таких титанів, які кілька століть виробляють шоколад - Швейцарії та Бельгії. Їх шоколад вважається найкращим у світі. Наші виробники курятини є однією з фірм займають 1% європейського ринку цієї продукції. Це 300 мільйонів євро на рік. Тобто ці процеси постійно змінюються, але критичного нічого немає. Полиці наших магазинів не порожні", - додав Непран.

Раніше Шмигаль та Туск заявили про прогрес у переговорах України та Польщі щодо проблем транзиту через кордон.

Читайте також: