НАТО підозрює, що Росія готує удар по підводній критичній інфраструктурі ЄС

НАТО підозрює, що Росія готує удар по підводній критичній інфраструктурі ЄС

НАТО занепокоєне підготовкою Росії до диверсій в ЄС

З представників НАТО висловлено занепокоєння можливими підготовками Росії до диверсій на важливій підводній інфраструктурі Європейського Союзу у Північному морі. Підозри виникли після аналізу даних від компаній, що керують нафтовими та газовими буровими установками, трубопроводами, електричними та телекомунікаційними кабелями.

Як повідомляє The Times, за останнє десятиліття зафіксовано 945 підозрілих дій російських судів, з них 749 відбулися поруч з трубопроводами у Північному морі, 72 поруч з електричними кабелями та 124 біля телекомунікаційних ліній.

Хоча не було прямих доказів мінування вод Бельгії та Нідерландів, але вибухівку знайшли на британських кабелях на початку війни в Україні. Експерти вважають, що Росія змінила тактику і використовує невоєнні судна для розвідки, що робить їхнє виявлення складнішим.

Служби безпеки попереджають, що Росія може використати інформацію про розташування підводної інфраструктури для диверсій на енергетичних та комунікаційних системах.

Також повідомляється, що після відкликання російських дипломатів з країн ЄС, Росія намагається вербувати місцевих громадян, зокрема німців, для шпигунської діяльності.

Нагадаємо, що у серпні 2023 року ВМС Британії повідомили, що за два роки супроводжували понад 100 кораблів РФ на своїх водах. Також восени 2023 року РФ могла пошкодити газопровід між Фінляндією та Естонією.

Читайте також: