Росія є найбільшою загрозою безпеці Швеції - глава спецслужби

Росія - найбільша загроза для Швеції

Голова Служби державної безпеки Швеції (СДБ) Шарлотт фон Ессен заявила, що Росія є найбільшою загрозою безпеці скандинавської країни. Вона також вказала на Китай і Іран як країни, які також є серйозною загрозою для Швеції, і наголосила на можливому співробітництві цих країн для зміни поточної системи безпеки. Її заяви були зроблені під час презентації щорічного звіту про загрози, з якими стикається країна.

Спецслужби Швеції також зазначили, що ультраправі та ісламістські угруповання можуть бути використані ворогами країни за кордоном для здійснення загрозливих дій. Вони попередили про можливе використання іноземними державами насильницьких екстремістів та організацій для погіршення безпекової ситуації.

Керівник оперативного відділу СДБ Фредрік Холлстром зазначив, що з посиленням російської розвідки на Заході, Москва змінює свою тактику і використовує більш опортуністичні методи. Це створює додаткову загрозу для Швеції.

Заявку Швеції на вступ до НАТО ще має схвалити Угорщина, що є останньою державою-членом Альянсу. Фінляндія, яка є північною сусідкою Швеції і має кордон з Росією, вже підтримала вступ до НАТО минулого року.

Джерело: Укрінформ